Pompoenzaden en ook bananen zijn een goede bron van tryptofaan.
Pompoenzaden en ook bananen zijn een goede bron van tryptofaan. Foto: aangeleverd

Gezond Noord geeft najaarstips

Algemeen

NOORD - De blaadjes vallen van de bomen en de dagen worden weer korter. Wanneer het najaar begint, krijgen we steeds minder daglicht dan je als mens nodig hebt. Hierdoor kun je je vermoeider voelen. Wist je dat je met een gezonde leefstijl heel veel kunt doen om energieker en gelukkiger het najaar door te komen? Hieronder een aantal tips.

door Ankie Krikke

1. Puur natuur

Wanneer je veel bewerkte voeding en drankjes neemt, verbruikt je lichaam veel energie om al deze onnodige stoffen te verwerken. Dit is zonde, want deze energie kun je beter gebruiken. Met bewerkt voedsel bedoelen we producten met meer dan 5 of 6 ingrediënten zoals snoep, ijs, pizza en frisdrank. Bestudeer goed het etiket van een product voordat je het koopt. Herken je de ingrediënten op het etiket niet? Onthoud dan dat je lichaam dit vaak ook niet nodig heeft.

2. Vitamine D

Door zonlicht maakt je lichaam vitamine D aan. Een gevolg van een tekort aan vitamine D is onder andere lusteloosheid en weinig energie. Probeer daarom dagelijks naar buiten te gaan voor een wandeling. Daarnaast is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Vette vis zoals haring, paling, makreel of zalm is een goede bron. Wanneer je liever geen vette vis eet, zijn ook (bos)paddenstoelen of eierdooiers een goede bron van vitamine D.

3. Beweging

Beweging is een heel belangrijk onderdeel om je energiek te voelen. Of je nu een uurtje fietst of wandelt, elke vorm van beweging is goed. Beweging in de buitenlucht is het best. Het zorgt er namelijk voor dat je je rustiger voelt, vermindert gevoelens van stress en door de zuurstofrijke omgeving, voel je je energieker. Probeer dagelijks minimaal een half uur te wandelen in de natuur.

4. Omega 3

Het is belangrijk om voldoende vetzuren binnen te krijgen en dan met name omega 3. Omega 3 is voornamelijk te vinden in, daar hebben we ‘m weer: vette vis. Eet dit daarom 2 keer per week. Omega 3 heeft een positieve invloed op je humeur en geeft je op den duur een energieker gevoel.

5. Tryptofaan

Tryptofaan is een eiwit en zit in producten zoals vlees, vis, bonen, kaas en eieren. Tryptofaan helpt bij de aanmaak van serotonine (ook wel het ‘gelukshormoon’) in je hersenen. Het is daarom belangrijk meer voedingsmiddelen te eten welke dit gelukshormoon stimuleren. Pompoenzaden en bananen zijn ook een goede bron van tryptofaan. Lekker om je dag te beginnen met een bakje kwark met banaan, noten en zaden. Zo weet je zeker dat je voldoende tryptofaan binnen krijgt!

Wie twijfelt of hij of zij voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt of wie last heeft van een winterdip kan contact opnemen met Gezond Noord. Dit kan via gezondnoord@doras.nl, Ankie: 06-51311666/Els: 06-10368298. Ook is iedereen welkom bij het inloopspreekuur: elke dinsdag van 10.00 tot 12.00, het Brughuisje van de Tolhuistuin, Tolhuisweg 3-5 in Amsterdam-Noord.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Slotmatinee Volksopera al uitverkocht Algemeen 28 jun, 16:00
Afbeelding
Christine Otten: “Dat heb je nodig: dat iemand iets in je ziet’’ Algemeen 28 jun, 15:30
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 28 jun, 10:26
Afbeelding
Noord geen alternatief voor Amsterdamse cannabismarkt Algemeen 24 jun, 11:57
Afbeelding
Auto opzettelijk op groep mensen ingereden in Landsmeer 112-nieuws 24 jun, 06:14
Afbeelding
Genomineerden Amsterdamprijs voor de Kunst 2022 bekend Algemeen 23 jun, 14:15
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
Jeugdtrainers ASV De Dijk geslaagd Algemeen 23 jun, 09:13
Afbeelding
Week van de Buurttafel ook in Noord Algemeen 23 jun, 08:11
Afbeelding
Bevlogen duo plaatst harp in de spotlights Algemeen 22 jun, 16:09
Afbeelding
Doortrappen Fietsdag in Noorderpark Algemeen 22 jun, 14:08
Afbeelding
Koren zingen samen de zomer in Algemeen 22 jun, 12:06
Afbeelding
Marleen Dijkhof weet het zeker ‘Herstellers mega waardevol’ Algemeen 22 jun, 10:04
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief