V.l.n.r.: Saskia Groenewoud, Jérôme Gommers, Sigrid van Essel en Monique Rietbroek.
V.l.n.r.: Saskia Groenewoud, Jérôme Gommers, Sigrid van Essel en Monique Rietbroek. ((Foto: aangeleverd))

Makers aan het IJ willen ambachtelijk ondernemerschap

24 jun, 16:39 Algemeen

NOORD - Het nieuwe Hamerkwartier aan het IJ moet dé ‘creatieve productiewijk’ van Amsterdam-Noord worden. Een wijk met behoud van de huidige en vestiging van nieuwe ambachtelijke bedrijven die zich goed laten combineren met wonen in deze wijk. Een manifest om dat voor elkaar te krijgen werd afgelopen week overhandigd aan portefeuillehouder Saskia Groenewoud.

door Tom Tossijn

Vier bestuursleden van de Stichting Makers aan het IJ nodigden afgelopen week portefeuillehouder Saskia Groenewoud uit om hun Manifest voor het behoud van creatieve cultuur in het nieuwe Hamerkwartier in ontvangst te nemen. De overhandiging gebeurde samen staande rond de 5 meter lange maquette van het nieuwe Hamerkwartier, in de Kromhouthal. De Makers aan het IJ vertegenwoordigen meer dan honderd kleine ondernemers die al sinds lange tijd actief zijn in het Hamerkwartier, in de Zamenhofstraat en aan de Johan van Hasseltweg. Hun bedoeling is om van het nieuwe Hamerkwartier een ‘creatieve productiewijk’ te maken door de bestaande kleinschalige bedrijvigheid verder te ontwikkelen en nieuwe bedrijvigheid tot stand te brengen. Dus niks nieuwe, grootschalige kantoorkolossen of grote hotels, maar vooral ambachtelijke bedrijfjes waarbij de unieke creatief-ambachtelijke cultuur een rol speelt, onder andere door die bedrijvigheid te combineren met betaalbare huren.

Twee initiatiefnemers van stichting Makers aan het IJ, Sigrid van Essel en Jérôme Gommers, lichtten het belang van kleinschalige ambachtelijkheid toe bij de overhandiging van het Manifest. De ontwikkeling van de wijk gaat, zo betoogden zij, een cruciale fase in. Gemeente, projectteam en projectontwikkelaars staan de komende jaren voor de puzzel om de belangen van ontwikkelaars en oude en nieuwe ondernemers en bewoners met elkaar te verenigen. De gemeente zit ook niet stil. Zij wil het historisch gegroeide karakter van de wijk rechtdoen. In de afgelopen decennia heeft de scheepsindustrie immers grotendeels plaats gemaakt voor een kleinschaliger creatieve cultuur van ambachtelijke ondernemers die het productieve karakter van de wijk levend hebben gehouden.

In het nieuwe Hamerkwartier wil de gemeente kleinschalige productie combineren met wonen. Portefeuillehouder economie Saskia Groenewoud reageert dan ook positief op het initiatief: “Ik heb het Manifest van Makers aan het IJ@Hamerkwartier in ontvangst mogen nemen, inclusief een stevig pleidooi voor ambachtelijke en creatieve ondernemers in dit sterk veranderende gebied. Ik vind het ontzettend belangrijk dat er ruimte en een interessant ondernemersklimaat is voor ambachtelijke, creatieve en innovatieve ondernemers, voor nu en in de toekomst. Ik werk graag met de ondernemers aan deze spannende uitdaging. Dank voor het Manifest!” De stichting Makers aan het IJ verenigt een honderdtal kleine ambachtelijke ondernemers met een grote verscheidenheid: van meubelmakers en kunsteducatie tot restauratieateliers en metaalwerkplaatsen. De aangesloten ondernemers zijn niet gericht op schaalvergroting. Onder meer omdat ze niet alleen ontwerpen, maar ook zelf produceren.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Ben jij een waterbaas? Doe de Waterbazencheck Algemeen 20 mei, 08:00
Afbeelding
Volewijckers heeft titel voor het grijpen Algemeen 18 mei, 15:26
Afbeelding
HBOK nog één winstpartij van titel af Algemeen 18 mei, 13:23
Afbeelding
Meerdere meldingen van een schietincident in Noord 112-nieuws 18 mei, 11:49
Afbeelding
Getuigen gezocht na schietincident in Noord Algemeen 18 mei, 11:35
Afbeelding
‘Hebben en Houwen’ onder grote druk Algemeen 18 mei, 10:01
Afbeelding
Foto’s van de Straat: ‘Landelijk Noord’ Algemeen 18 mei, 07:38
Afbeelding
Noord-Hollands beste ondernemingen kiezen: eervol en pittig Algemeen 17 mei, 19:20
Afbeelding
Help de Volksopera aan klassiek orkest Algemeen 16 mei, 16:32
Afbeelding
Stevige bijdrage voor Sikkelcelfonds Algemeen 16 mei, 14:30
Afbeelding
Wat is kunstuitleen en waar kan ik het vinden? Algemeen 16 mei, 11:38
Afbeelding
Kinderboerderij herrezen Algemeen 12 mei, 16:23
Afbeelding
Laatste gebed Algemeen 12 mei, 16:20
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief