‘Jullie zijn in staat om dit grote verlies om te zetten in iets positiefs’

Algemeen
Onder toeziend oog van de ouders van Pepijn leegt burgemeester Halsema een kruiwagen met houtsnippers.
Onder toeziend oog van de ouders van Pepijn leegt burgemeester Halsema een kruiwagen met houtsnippers. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

NOORD - Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema opende vrijdag officieel het Pepijnpad in Amsterdam-Noord. Dit pad is aangelegd door buurtgenoten ter nagedachtenis aan Pepijn Remmers. Zijn dood was landelijk nieuws. Deze 14-jarige jongen stierf 16 januari 2021 door een noodlottige samenloop van omstandigheden. “Jullie zijn in staat om dit grote verlies om te zetten in iets positiefs”, sprak Halsema de ouders van Pepijn vol bewondering toe. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Het entree van het Pepijnpad. Links de ouders van Pepijn, rechts burgemeester Femke Halsema (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Het overlijden van deze jongen heeft veel losgemaakt. Niet alleen in de buurt maar eigenlijk in het hele land. Zijn dood hield verband met de opgelegde corona-maatregelen, deze kon hij maar slecht verteren. Hij miste zijn vrienden, Hij kon het niet opbrengen om uren achter zijn computer te zitten voor onderwijs, zonder directe aansturing. Afleiding was zo gevonden, op zijn telefoon, gamen en zelfs het gebruik van de zeer verslavende designerdrug 3-MMC. Hij stierf - in een tentje in het groene gebied langs de A10 - door koolmonoxidevergiftiging in combinatie met drugs.

In de weken voorafgaand aan zijn dood heeft Pepijn meerdere malen de gang gemaakt naar de plek waar hij zijn tentje opzette en uiteindelijk is gestorven. Dat deed hij om er spullen voor zijn bivak heen te brengen. Hij heeft de bosstrook tussen de A10 en het waterzuiveringsgebied doorkruist. Hier is nu het Pepijnpad geopend. De tragiek van dit grote verlies brengt wel een ongekend grote saamhorigheid te weeg in de buurt rondom de G.J. Scheurleerweg. Samen met de bewoners van de slibvelden op het voormalige waterzuiveringsterrein (’t Groene Veld, voormalige ADM-ers) en bewoners uit de wijken Elzenhagen en Jeugdland werd een pad gemaakt dat beantwoordt aan zijn avontuurlijke geest: kronkelig. Het pad is ongeveer 1 kilometer lang. Iedereen kan nu van genieten van de wandel- en hardloopmogelijkheden. Met respect voor de natuur. Tijdens de aanleg is meteen de rommel opgeruimd die er in de afgelopen decennia terecht is gekomen, en dat is nogal wat. Dit alles als onderdeel van een plan dat het voormalige waterzuiveringsterrein (nu: ’t Groene Veld) leefbaarder en aantrekkelijker maakt voor iedereen. “Zo draagt de dood van Pepijn bij aan het geven van leven aan de wijk. Hij kan het zelf niet meer meemaken, maar heeft ons letterlijk de weg gewezen naar elkaar”, aldus zijn ouders.