Femke Moedt
Femke Moedt (Foto: )

Beautiful Distress en Nieuw Dakota op de NDSM-werf

Algemeen

AMSTERDAM-NOORD - Voor de zesde keer zal het IJ Kunst Collectief (IJKC) op zaterdag 20 en zondag 21 augustus een brede en gratis toegankelijke groepsexpositie presenteren in Beautiful Distress en Nieuw Dakota op de NDSM-werf. Op deze locatie laten veertig kunstenaars hun nieuwe werken zien. 

Dit initiatief van kunstliefhebber en curator Edwin van den Hoek belooft ook dit jaar weer een uitdagend alternatief te worden voor liefhebbers en verzamelaars van beeldende kunst en design. Vanuit Noord zijn dat DH Mack, Ad van Liempt, Femke Moedt en Paméla Maria.

Beproefd concept

Voor deze zesde editie van het IJKC heeft Edwin van den Hoek veertig kunstenaars geselecteerd uit de vrije en uit de toegepaste kunst. Het is juist de diversiteit en de combinatie van disciplines die deze pop-up presentatie tot een beproefd concept maken. Het steeds stijgende bezoekersaantal is daar een bevestiging van, in 2021 kwamen er in drie dagen bijna 2000 bezoekers langs op de NDSM-werf.

Kwalitatief podium voor autonoom werk

Met dit event wil Van den Hoek een steeds wisselende groep getalenteerde kunstenaars voor het voetlicht brengen. De meesten van hen worden niet vertegenwoordigd door een galerie of zijn niet in de gelegenheid op een andere manier te exposeren en vinden bij het IJKC een kwalitatief podium voor hun autonome werk.

Aantrekkelijk alternatief

Het IJKC biedt door zijn opzet en invulling een aantrekkelijk alternatief voor de kunstbeurzen waar de gevestigde orde in de kunstwereld zich manifesteert. 

Van den Hoek vindt het ontdekken van nieuwe talenten vanuit andere disciplines of achtergronden veel interessanter en verrassender. Hier vindt hij ook raakvlakken met zijn werk als trendwatcher waar hij ook verbanden zoekt en legt tussen mode, design en kunst. Belangrijke criteria voor de selectie van de deelnemende kunstenaars zijn naast een oorspronkelijk handschrift het eigentijdse karakter, de kwaliteit en de ambachtelijke uitstraling van het werk.

Toegankelijk aanbod

Edwin van den Hoek combineert moeiteloos de rol van enthousiaste kunstliefhebber met die van de strenge curator. Er is zowel tweedimensionaal werk te zien - zoals schilderijen, tekeningen, foto’s, grafisch werk, mixed media en textiel -, alsook ruimtelijk werk zoals beelden, objecten, mixed media en video. Dat maakt de opstelling in Beautiful Distress en Nieuw Dakota heel divers en eclectisch, maar altijd evenwichtig en visueel aantrekkelijk door de strenge selectie.

Daarbij is de samenstelling van iedere editie anders, de groep kunstenaars is altijd in beweging en er wordt steeds gezocht naar nieuwe deelnemers voor de komende edities. Toegankelijkheid is heel belangrijk voor het IJKC, en dat maakt dat het profiel van de bezoekers door de laagdrempelige opzet veel breder is dan bij de reguliere kunstbeurzen.

Beautiful Distress House, Ms. Van Riemsdijkweg 41A, 1033 RC Amsterdam-Noord
www.beautifuldistress.org

Stichting Nieuw Dakota, Ms. Van Riemsdijkweg 41B, 1033 RC Amsterdam-Noord
www.nieuwdakota.com  

Lees verder op P6

Ad van Liempt

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Noord Amsterdams Nieuwsblad week 39 - 2022 Algemeen 28 sep, 12:40
Afbeelding
Plan van Gool: 55 jaar wonen in het groen van Noord Algemeen 28 sep, 12:31
Afbeelding
Column van onze stadsdeelbestuurders Algemeen 28 sep, 11:59
Afbeelding
Nieuw ontwerp fietsparkeren Algemeen 28 sep, 11:00
Afbeelding
Open Bedrijvendag voor, door en met Noorderlingen Algemeen 28 sep, 10:34
Afbeelding
Twiskemolenloop weer van start Algemeen 28 sep, 08:27
Afbeelding
Geslaagde Burendag bij Stichting Experimentele Werkplaats Algemeen 28 sep, 07:24
Afbeelding
Woningbrand aan de Dekschuitstraat 112-nieuws 28 sep, 04:24
Afbeelding
Koninklijke Erepenning Harmoniecorps Algemeen 27 sep, 16:21
Afbeelding
Opruimmiddag en demonstratie Kindercommissie Noord Algemeen 27 sep, 15:59
Afbeelding
Mores stadsdeelcommissie kosten veel vergadertijd Algemeen 27 sep, 15:17
Afbeelding
Eerste editie Soepfestival van der Pek groot succes Algemeen 27 sep, 11:29
Afbeelding
Burendag in de Van der Pekbuurt smaakt naar meer Algemeen 27 sep, 10:55
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief