Groot alarm Noordse groene organisaties slaat stadsbreed aan!

Algemeen
Parkeren in de hoofdgroenstructuur en ecologische verbindingszone in Schellingwoude gebeurd al. Stadsdeel Noord zoekt naar een oplossing.
Parkeren in de hoofdgroenstructuur en ecologische verbindingszone in Schellingwoude gebeurd al. Stadsdeel Noord zoekt naar een oplossing. (Foto: Floor Hallema)

Noord voert een stadsbreed ondertekende brandbrief aan de gemeenteraad door grote zorgen over bescherming stedelijke hoofdgroenstructuur. Parkeren in het Vliegenbos? Een appartementencomplex in het Noorderpark? Bouwen in de weilanden van Waterland?

Groot alarm Noordse groene organisaties slaat stadsbreed aan

‘Het zou zomaar toekomst kunnen worden volgens Noordse groengroepen’ zo laat Floor Hallema in een bericht weten. ‘Wethouder van Dantzig heeft daartoe zojuist alle deuren opengezet door plotselinge en onverwachte aanpassingen in het concept nieuwe beleidskaders Hoofdgroenstructuur. Noordse groengroepen schreven daarom met spoed een brandbrief die binnen een dag al door meer dan 55 groene bewoners organisaties uit heel Amsterdam werd getekend. En niet door de minsten; van de K.N.N.V tot parkenoverleg. Het aantal groeit nog steeds. De brandbrief dienst als raadsstuk voor de gemeenteraad.’

De onverwachte manoeuvre van de wethouder zet volgens Noordse groepen alles waaraan vorig jaar tot afgelopen zomer is gewerkt in het eerdere nieuwe concept van het beleidskader Hoofdgroenstructuur op losse schroeven. En dat is gevaarlijk. De Hoofdgroenstructuur bevat namelijk alle minimaal benodigde groen voor de stad en heeft een beleidskader die deze enige mate van bescherming biedt. 500 bewoners en organisaties uit de stad droegen vorig jaar bij middels uitgebreide zienswijzen aan de door de gemeente gewenste uitbreiding en versterking ervan, waaronder 11 Noordse bewonersorganisaties.

Volgens de bezorgde groepen zijn de onverwachte aanpassingen aangebracht door de nieuwe wethouder van Dantzig nà het reeds in het nieuwe concept verwerkte participatie inbreng door 500 bewoners en organisaties stadsbreed.

‘Er zijn aanpassingen èn een hoofdstuk toegevoegd die alle bescherming die de HGS de nog een beetje bood, wegmaait’ aldus Hallema in haar bericht. ‘Tevens is de Technische Advies commissie die namens de gemeente adviseert of een inpassing in de Hoofdgroenstructuur mag, in haar taken geamputeerd tot slechts het geven van advies over hoe zo’n inpassing vorm te geven.’ 

Dit zet alle deuren wagenwijd open tot het open tot het volbouwen van de hoofdgroenstructuur volgens de brandbriefschrijvers.

Deze zorgwekkende aanpassing is door de wethouder zonder enige directe communicatie daarover naar betrokken participanten onlangs naar de raad gestuurd die binnenkort moet toestemmen. Ook is hierbij volgens de organisaties niet Volgens het door raad aangenomen participatie protocol gehandeld. Op 7 december wordt de recent aangepaste versie besproken in de raadscommissie RO. En 20 december moet de gemeenteraad instemmen. Samenwerkende Noordse groepen hebben stadsbreed groene organisaties opgeroepen tot actie.