Fietsdokter repareert kapotte kinderfietsen

Algemeen
 De fiets van Aysima wordt gerepareerd, stadsdeelbestuurder Yassmine el Ksaihi helpt een handje
De fiets van Aysima wordt gerepareerd, stadsdeelbestuurder Yassmine el Ksaihi helpt een handje (Foto: )

NOORD - Afgelopen week was een fietsdokter aanwezig op Openbare Basisschool De Buikslotermeer. Hij repareerde onder andere de wielen, banden, remschijven en verlichting van een aantal kinderfietsen. Veel kinderfietsen in Noord staan ongebruikt op straat of in schuurtjes omdat de kosten van reparaties hoog zijn.

Met het project Fietsdokters wil de gemeente Amsterdam hier iets aan doen. In samenwerking met ervaren fietsenmakers en vrijwilligers, zijn er afgelopen week gratis fietsreparaties uitgevoerd op basisscholen in Noord. Zo proberen we kinderen uit Noord (weer) op de fiets te krijgen.

Fietsen duurzaam en gezond

Stadsdeelbestuurder Yassmine el Ksaihi was aanwezig om een kijkje te nemen en een handje te helpen.“Ik ben ontzettend blij met deze mooie service. Fietsen is niet alleen ontzettend gezond, als je eenmaal een fiets hebt is het een goedkoop vervoersmiddel dat je de vrijheid geeft om je door heel de stad te bewegen. Ik vind het daarom erg belangrijk dat we het fietsgebruik al op jonge leeftijd stimuleren en faciliteren in Noord.” Ook Gaby Etman, directeur van basisschool De Buikslotermeer is ontzettend blij met het project fietsdokters. “Dit project biedt veel gezinnen de kans om de kinderfietsen op te laten knappen. Kapotte fietsen kunnen nu weer gebruikt worden door de kinderen. We hebben op school veel aandacht voor fietsvaardigheid, dus dat sluit mooi aan.”

Breed-Uit

Het project Fietsdokters maakt onderdeel uit van het programma fietsstimulering en is één van de activiteiten die deze week in Noord worden georganiseerd in het kader van de Week van het verkeer. Naast het repareren van de kinderfietsen, werden er vanuit het programma Breed-Uit - een samenwerking van de gemeente met de scholen rondom het Breedweld, Wijsneus, Sciandri en SPIN - ook fietslessen voor volwassenen, proeflessen BMX voor kinderen en loopfietsjes voor de allerkleinsten georganiseerd.