Afbeelding
(Foto: Jitske Schols)
Noordkronieken

Iftar

Column


Moedeloos en niet kunnen wachten. Dat zijn de twee dominante stemmingen in Noord nu. Ik probeer elke dag - wandelend, een praatje makend, zoomend, bellend - de mentale temperatuur in de buurt te meten. In sommige huishoudens dringt de lentezon niet door: er is geen werk en geen geld, de schulden lopen op, de sfeer is om te snijden, de bodem is bereikt. In andere staan ze te popelen om weer met vrienden op een terras te zitten, elkaar eindelijk te mogen omhelzen, de zomeravonden te vieren.

Sinds een week of twee loopt daar een andere, diepere stemming doorheen: de bezinning die hoort bij de ramadan. Omdat zoveel Noorderlingen nu vasten zolang de zon schijnt en stilstaan bij de manier waarop ze door het leven gaan, bij de omgang met hun medemens, straalt die sfeer van zelfreflectie ook door naar de ongelovigen om hen heen, zoals ik. Het hele jaar maken we de fouten die we nu eenmaal maken; deze maand houden we onszelf tegen het licht. Ook als je niet bidt voel je een zekere mildheid om je heen. Kleine dingen: begroetingen op straat, elkaar ramadan mubarak wensen, de buurvrouw die aanbelt met een pan harira. De bereidheid elkaar iets meer ruimte en vriendelijkheid te gunnen dan in de haast van alledag.

Geloof is niet een taal die iedereen verstaat; voedsel wel. Daarom draait er veel om de iftar, de maaltijd die elke avond het vasten breekt. Die bereid je met zorg en aandacht, en je kan haar delen met iedereen: je familie, je buren, je onbekende medeburgers. Dit jaar brengen we met Verdedig Noord weer elke zondag van de ramadan 100 maaltijden rond langs Noorderlingen die dat goed kunnen gebruiken. Wij zijn een radicaal gemixte beweging: twintigers en zestigers, kerkgangers en moskeegangers, achternamen uit de hele wereld. Maar we vinden elkaar in een paar simpele principes: de uitverkoop van Noord houden we tegen en we zorgen goed voor onszelf, elkaar en iedereen die vergeten dreigt te worden. Daarom bezorgt Kerem de iftar bij Kees, Deborah bij Hassan en Sanoe bij Ineke. Bij de moedelozen en de popelaars, bij gezichten grauw van ellende en blozend van ongeduld. Surinaamse maaltijden, door vrijwillige heldinnen bereid. Sommige ontvangers warmen ze op na zonsondergang, anderen vallen meteen aan. Maar het simpele gebaar verstaat iedereen: bij elke voordeur worden we bedankt voor de iftar. Weg zijn ze ineens, de misverstanden van het afgelopen jaar.

Chris Keulemans

Afbeelding
Drama dreigt voor eigenaar Banden Uitlijnencentrum Sabri Algemeen 27 jan, 09:26
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Bijzonder bezoek André Kuipers basisschool De Buikslotermeer Algemeen 26 jan, 09:03
Afbeelding
Laatste molen met functie van krijtmolen Algemeen 26 jan, 08:31
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Noord Amsterdams Nieuwsblad Algemeen 25 jan, 13:52
Afbeelding
Laadpalen in Amsterdam-Noord: hier vind je ze Algemeen 25 jan, 13:45
Afbeelding
Wekelijkse Column Stadsdeelbestuur: Aanpakkers Algemeen 25 jan, 11:39
Afbeelding
Groen referendum verzoek door 18.000 Amsterdammers ondertekent! Algemeen 25 jan, 09:25
Afbeelding
Aanpak Noord gaat van start met 5 ½ ton voor sociale projecten Algemeen 24 jan, 16:01
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:03
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.