Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Het was de afgelopen weken goed merkbaar dat onze samenleving weer helemaal open is, na twee jaar coronamaatregelen. De ene bijeenkomst na de andere wordt georganiseerd en ik ren me rot van opening naar ontmoeting en van werkbezoek naar feestelijke aftrap. Dit is wel iets anders dan ik verwacht had in een demissionaire periode, zo vlak na de verkiezingen, maar ook ik geniet met volle teugen van alle fijne ontmoetingen met bewoners, initiatiefnemers en betrokken ondernemers.

De deur staat open

Zo mocht ik kortgeleden het Buurthuis van der Pek heropenen. Het gebouw is grondig verbouwd, met nu meer openheid vanwege een groot raam waardoor je je welkom voelt, ook al ben je een onwetende voorbijganger. Ook zijn nu de ruimtes efficiënter te gebruiken, zodat er, anders dan voorheen, meerdere activiteiten tegelijkertijd georganiseerd kunnen worden. Eigenlijk staat deze verbouwing symbool voor de ontwikkeling die het buurthuis nu doormaakt. Een prachtige club vrijwilligers, onder bezielende leiding van twee door het buurthuis ingehuurde medewerkers, zorgt voor een bruisende plek waar iedereen iets van zijn of haar gading vindt, waar iedereen welkom is. Het buurthuis wordt gedragen door de mensen in de buurt en dat is precies zoals ik het graag zie. Ik raad u aan om een keer langs te komen. De deur staat voor u open.

Buurtteam Noord

Een deur die ook voor u open staat, is die van Buurtteam Noord. Medewerkers van het Buurtteam staan klaar voor de mensen van Noord. Voor als ze het even moeilijk hebben en wat extra ondersteuning nodig hebben. Dat blijkt zeker niet overbodig, want veel mensen in Noord kennen opgestapelde problematiek: armoede, laaggeletterdheid en gezondheidsklachten. Om problemen echt op te kunnen lossen is er eigenlijk een heel netwerk van partijen nodig om de situatie te verbeteren, waaronder ook bewonersorganisaties en betrokken bewoners.

Solidariteit voorop

En dat is eigenlijk de kern van mijn aanpak binnen mijn sociale portefeuilles; door meer te verbinden tussen professionals in de wijk en betrokken bewoners, door bewoners te helpen en tegelijkertijd ook eigenaarschap te geven van hun eigen omgeving, bouwen we samen aan een samenleving waarin we elkaar ondersteunen, waarin de solidariteit voorop staat. In Noord zorgen we voor elkaar, doen we het samen. Ook in de toekomst wat mij betreft.

Esther Lagendijk