TOB en De Dijk grootste voetbalclubs in Noord

Sport
TOB in beeld
TOB in beeld (Foto: )

AMSTERDAM - Voor de eerste keer zijn TOB en ASV De Dijk de grootste voetbalvereniging in Amsterdam Noord. Dit blijkt uit een rondgang naar de huidige grootte van de tien voetbalverenigingen in dit stadsdeel. 

TOB en De Dijk (in 1999 ontstaan door een fusie van Rood Wit A en Schellingwoude) nemen allebei momenteel met drieënvijftig voetbalteams deel aan de nieuwe voetbalcompetitie seizoen 2023-2024. Vorig jaar had De Dijk nog met 63 teams ingeschreven. Het worden er ieder jaar dus wat minder. TOB is aan een gestage groei bezig. TOB doet dit seizoen met drieënvijftig voetbalteams mee t.w. 10 jeugdteams, 37 zaalteams (waaronder 1 jeugdteam JO19), 2 seniorenelftallen en 4 veteranenformaties. 

Bij het zaalvoetbal is TOB voor het vijfde jaar op rij de op één na grootste zaalvoetbalvereniging in heel Nederland. Men is inmiddels Drs Vijfje uit Groningen tot op twee teams genaderd. Het is voor het eerst in de 76-jarige TOB-geschiedenis dat de vereniging uit Tuindorp Oostzaan de grootste voetbalclub in Amsterdam Noord is geworden. 

Kadoelen doet dit seizoen met 44 teams mee aan de KNVB-competities en passeerde De Volewijckers dat één team minder heeft. OSV doet dit seizoen met 36 teams mee, DRC met 34, IVV met 30 en OFC met 29. Bij de twee kleinste voetbalverenigingen in Amsterdam Noord een opvallende verschuiving. HBOK uit Zunderdorp is De Meteoor met 16 tegen 14 teams gepasseerd. De Meteoor is nu de kleinste voetbalclub in Noord. 

Vroeger was alles anders

Had Amsterdam Noord vroeger illustere namen als DWV, Sporting Noord, Oranje Zwart, NEC’75, KMVZ, NDSM, MVKV, ADM, IJboys, OZK, Blauwe Vogels en Flora Boys, anno 2023 zijn er nog ‘maar’ tien voetbalverenigingen over. Zij doen dit seizoen met 352 teams mee aan de competitie. Vorig jaar waren dat er 345. De drie grootste voetbalclubs in Nederland zijn dit seizoen Koninklijke HFC uit Haarlem, Kampong uit Utrecht en AFC uit Amsterdam. Koninklijke HFC doet dit seizoen met maar liefst 121 voetbalteams deel aan de competitie, Kampong en AFC met ieder 117.

Afbeelding