Afbeelding
Foto: aangeleverd
Column Kees de Bakker

Adriaan van Dis

Column

Nederland Leest geeft ‘De wandelaar van Adriaan van Dis’ weg in een oplage van een kwart miljoen – tournee met 31 lezingen en Vijf spiksplinternieuwe verhalen

Op 2 november begint Adriaan van Dis aan een omvangrijke tournee door Nederland met maar liefst 31 lezingen in het kader van Nederland Leest van de CPNB waar in hij in gesprek gaat met lezers. Adriaan van Dis (Bergen, 1946) daarover: ’Los van de vele interviews en het tv-gedoe is de eerste avond 2 november in de OBA in Amsterdam. En dat tot midden december.’

Niet de gesprekken, maar het reizen is een hele opgave, maar Adriaan zit er niet mee. ’We blijven krachtig in onze gammelheid,’ zegt hij onverdroten. Zijn boek De wandelaar – opgedragen aan tv-producente Elllen Jens – verschijnt in een oplage van maar liefst 250.000 exemplaren. Ze worden gratis uitgedeeld in de Nederlandse bibliotheken. Bijzonder is het nawoord dat Margot Dijkgraaf schreef, een literaire wandeling door het literaire Parijs van Adriaan van Dis.

Tegelijkertijd verschijnt op 2 november bij Atlas Contact ‘Vijf vrolijke verhalen’ met vier ‘spiksplinternieuwe verhalen: Gutmensh, Pannenman, De Zwitser en Vlagduin. Adriaan: ‘Alle met de hand geschreven.’ En in de aantekening aan het eind van het boek: ‘Vlagduin is een evocatie, geen beschrijving van het dorp uit mijn jeugd. Ik heb met het licht gespeeld, als in een prisma, en daarmee de mensen en de tijd veranderd. Het mag duidelijk zijn dat ik me door Unde Milk Wood van Dylan Thomas heb laten inspireren – al kan en wil mijn verhaal niet in zijn schaduw staan. Voor het West-Fries – of beter: het potje dat ik ervan heb gemaakt – ging ik te rade bij Zuks moet je opskroive (Hoorn, 1984).’ Het enige verhaal dat Adriaan – de term is zeker niet badinerend bedoeld – ‘door de machine heeft gehaald’ is ‘De rat van Arras’. Het verscheen als oorspronkelijke uitgave van de Bijenkorf in de Literaire Boekenmaand maart 1986. Adriaan was altijd tegen een herdruk, vertelt hij, maar nadat Alfred Birney op de site van het Literatuurmuseum het verhaal lovend besprak, besloot hij het op te nemen in de nieuwe verhalenbundel, dat mede een ode is aan het kustdorp van zijn jeugd.

Alkmaar en Bergen zijn niet opgenomen in de lezingentournee. ‘Nee, geen Bergen ditmaal. En Bergen aan Zee pas op 17 april 2022, 15.00 uur in het Vredeskerkje.’ En dat in het kader van de zondagmiddagreeks ‘Gedachten aan zee’, waarmee Marjoleine Boonstra afgelopen zondag het spits afstak, gevolgd door Marjolijn van Heemstra, Martin Hendriksma, Wijnand Stomp, afsluitend met Adriaan van Dis, te boeken via kustgetij.nl en vredeskerkje.nl

De CPNB trakteert de lezers nog in november op Katvis van Tjibbe Veldkamp in het kader van Nederland Leest Junior voor groep 7 en 8 vmbo-leerlingen en met de feestdagen in aantocht geeft de CPNB in de boekhandel van 1 tot en met 10 november het spannende geschenk De jaloezieman van de Noorse auteur Jo Nesbø gratis weg in een oplage van 375.350 exemplaren.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Film van de Week: Les Intranquilles Algemeen 11 aug, 11:03
Afbeelding
Volop zomer in Egmond Algemeen 10 aug, 12:13
Afbeelding
Sportcentrum De Beeck start met spectaculaire openingsweek Algemeen 10 aug, 12:11
Afbeelding
Bergenaar ‘legt vos vast’ Update 10 aug, 12:05
Afbeelding
Jazz Tag in Hoeve Overslot Algemeen 10 aug, 12:03
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
Maskerpret op braderie Bergen Algemeen 9 aug, 09:44
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 8 aug, 17:40
Afbeelding
Feestelijke Kermisweek bij Schilder Tweewielers Partnerbijdrage 8 aug, 15:19
Afbeelding
Mens en blinkerds Column HVB augustus 8 aug, 12:43
Afbeelding
Reuzenrad keert deze zomer nog terug in Egmond Algemeen 8 aug, 12:02
Afbeelding
Temperatuur stijgt in Derp: Caribbean weekend is aan Foto’s 7 aug, 14:28
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.