‘Het is makkelijker te geven dan om te krijgen’

Nieuws
Jelle en Jacob de Boer hebben een extra band: allebei op dezelfde dag een lintje gekregen.
Jelle en Jacob de Boer hebben een extra band: allebei op dezelfde dag een lintje gekregen. (Foto: Ed Bausch)

BERGEN - ‘Ga jij maar eerst naar binnen’, zeiden ze eervol tegen elkaar, op de drempel van etablissement De Pilaren in Bergen, nog steeds niet vermoedend dat ze allebei feestvarken zouden zijn. Jacob de Boer uit Schoorl kwam om zijn zoon te feliciteren met een lintje. Zoon Jelle kwam er om zijn vader te feliciteren. Twee mensen waren er, nou ja ook de verslaggever, die wisten dat vader en zoon allebei een lintje zouden krijgen.

Door Ed Bausch

Zij zelf waren volledig verbaasd, toen ze het grote gezelschap zagen, met voor ieder van hen veel bekenden. “Ja, toen dacht ik opeens ‘hé ik ben niet alleen op het feestje voor mijn zoon’.” Zoon Jelle de Boer kreeg het lintje als 51-jarige, achttien jaar eerder dan zijn vader Jacob. Allebei een grote staat van onbaatzuchtige dienst. Allebei in de positie om het zo te kunnen doen. “Ik kan zo wat onbetaalde kilometers maken om ergens wat van dienst te kunnen zijn”, zegt Jacob met de van hem bekende pretogen. Allebei een druk bestaan, Jelle volop doende met zijn bedrijf. “Maar ik kan wel voor een groot deel mijn agenda bepalen. En als je alles goed organiseert kan er veel. Gauw nee zeggen gaat mij niet zo makkelijk af.”

Ondersteunende brieven

De gemeente wist dus van de situatie, want die had de aanvragen voor Jacob en Jelle in behandeling. En echtgenote en moeder Johanne Hendriks wist het via de gemeente. Zij had zich beijverd voor haar man. Voor hem waren er veel ondersteunende brieven binnengekomen, evenals voor zoon Jelle. Het was Bergenaar Rob van de Pas die had gedacht dat Jelle wel mocht toetreden tot het illustere gezelschap lintjedragers.

Gras en Haagse bluf

Het werd in de Pilaren, anders dan bij andere uitreikingen, een ware personalityshow. Johanne bracht een aantal vaste uitspraken van haar man in herinnering (‘Gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt’, bijvoorbeeld). Voor Jelle zette Van der Pas de stem op van Haagse Willem (Koning Willem Alexander), als een gesproken column op zijn manier. In de tuin van zijn ouders wil Jelle wel poseren met zijn vader, allebei met de medaille opgespeld. “Ja, we hebben de instructies gelezen, die medaille mag je dus alleen in het openbaar dragen als de burgemeester het aangeeft. Maar het lintje is een goed alternatief.”

Appel valt niet ver van de boom

Jelle: “Ja, dat zal ik zeker wel af en toe dragen. Enorm koningsgezind ben ik niet, maar het verbindende element van Koningsdag begrijp ik en ondersteun ik volkomen.” Jelle is voorzitter van Oranjevereniging Bergen. Jacob, tijdens het poseren: “Misschien valt de appel niet ver van de boom. Mijn echtgenote en ik hebben onze kinderen wel geprobeerd bij te brengen dat je in het leven niet zomaar iets cadeau krijgt, dat je moeite doen. En moeite doen voor iemand anders is natuurlijk helemaal mooi.” Jelle: “Ja, je doet het niet voor bekroning en ook niet voor jezelf. Hoewel ik wel moet zeggen dat mooi succes in je vrijwilligerswerk je ook wel vleugels kan geven in je dagelijks werk of netwerk.”