Deel actueel: Negen biggetjes: de rematch

Column
De negen biggetjes klaar voor de strijd.
De negen biggetjes klaar voor de strijd. (Foto: Siem Weterings)

BEVERWIJK - Mijn eerste Deel Actueel van een half jaar geleden ging over vijf varkens die de gemeente Beverwijk in natuurpark De Duinen had ingezet om de exotische Japanse Duizendknoop daar te bestrijden. Net als bij Pearl Harbor was het een ongelijke strijd. De varkens verdwenen en tot vorige week stond de keizer der exoten weer fier en groen te schitteren. Niet zo hoog als collega’s naast de arena, maar zeker geen nederlaag, meer een 5 - 0 overwinning.

Beverwijk gaat het weer proberen. Ze hebben vrijwillige varkenshoeders geworven die negen biggetjes gaan begeleiden en bijvoeren? In een nieuwe wedstrijd met de vele duizenden knopen. 

Wel hebben ze eerst de mooie groene planten ‘behandeld’, om te voorkomen dat de piggies het lekkere groen opeten en geen trek meer hebben in de wortels. Want het gaat om de wortels. Waarom dan geen konijnen in plaats van negen biggetjes? Ach, ach, ach, zou Ben D. zeggen. Gelukkig zijn het wel leuke beestjes achter het schrikdraad. Het enige wat nog ontbreekt is de grote, boze wolf.