Expositie Hans van der Spek in Bibliotheek IJmuiden

Cultuur
Werk van Hans van der Spek.
Werk van Hans van der Spek. (Foto: aangeleverd)

IJMUIDEN - Hans van der Spek, presenteert zijn werk in de Bibliotheek IJmuiden. De expositie ‘Van een wakend oog op de toren naar een fotografisch oog voor de toren’ is een ontdekkingsreis naar de imposante vuurtorens langs de kust van Europa. De expositie is toegankelijk tijdens de openingsuren van maandag 8 april tot maandag 20 mei.

Als voormalig vuurtorenwachter en vrijwilliger op de reddingboot heeft Hans van der Spek een diepgaande verbondenheid met de zee en haar bakens. Zijn passie voor maritieme fotografie begon in 1958 met een bescheiden boxcamera, en groeide uit tot een levenslange toewijding aan het vastleggen van de schoonheid en betekenis van vuurtorens, zowel nationaal als internationaal.

De expositie biedt een zeldzame inkijk in de wereld van vuurtorens, vastgelegd door de lens van een man die ze niet alleen vanaf de kust, maar ook vanuit de hoogte van de zee heeft aanschouwd. Van der Spek’s werk omvat technische precisie en artistieke visie, waardoor elke foto een verhaal vertelt van navigatie, veiligheid en avontuur. Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is een adembenemende afbeelding van de vuurtoren van Lindesnes in het uiterste zuiden van Noorwegen, een monument van navigatie dat al eeuwenlang zeelieden de weg wijst.