Nieuwe tentoonstelling Museum Kennemerland: Liefhebbers

Cultuur
De tentoonstelling in Museum Kennemerland.
De tentoonstelling in Museum Kennemerland. (Foto: Museum Kennemerland)

BEVERWIJK - Het Kennemer Museum opent op zaterdag 16 maart een nieuwe tentoonstelling: Liefhebbers. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 30 juni.

Museum Kennemerland heeft een aanzienlijke collectie Velser aardewerk. Dat is een verzamelnaam voor aardewerk afkomstig uit de Kennemer Potterij, die een aantal keer in het bestaan van naam veranderd is. Velser aardewerk is één van de vijf kerncollecties van het museum. De collectie is voor een groot deel zichtbaar voor het publiek in de presentatie De Nieuwe Kunst op de begane grond en in het open depot op de verdieping. Maar er staat nog een aanzienlijk deel veilig in dozen in een depotkast. De vrijwilligers van collectiebeheer en registratie opperden dat het tijd werd om daar weer eens wat van te tonen.

‘Onzichtbare’ collectie

Veertien deelnemers aan deze tentoonstelling hebben ieder een bescheiden keuze gemaakt uit deze ‘onzichtbare’ collectie. Vervolgens hebben zij daar eigen objecten bij gezocht. Daarbij hebben ze allemaal een andere invalshoek gekozen zoals functie, symbool, gebruik, vergelijking, hoeveelheid, oorsprong van de pottenbakkerij, ontwerper familieverband, vorm, decoratie en de eigen verzameling en periode.

Vrijwilligers van het museum en verzamelaars vertellen iets over hun keuze en waarom ze verzamelen. Naast het aardewerk zijn er allerlei soorten objecten te zien in veertien mini-tentoonstellingen. Ook zijn er foto’s te zien van de werkzaamheden in de Kennemer Potterij en een aantal portretten. Een heel diverse tentoonstelling met als basis het aardewerk dat naar het ideaal van de makers: Eenvoudig maar goed vormgegeven aardewerk, dat voor iedereen betaalbaar is.

Museum Kennemerland

Museum Kennemerland, Noorderwijkweg 2a, is open op woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.museumkennemerland.nl.