DEM-trainer Ron Bouman: ‘Bekerwedstrijd is een KNVB-toetje’

Nieuws
DEM-trainer Ron Bouman: ''De jongens leven helemaal naar de wedstrijd toe.''
DEM-trainer Ron Bouman: ''De jongens leven helemaal naar de wedstrijd toe.'' (Foto: Co Backer)

BEVERWIJK - Niet de betaald voetballers van FC Volendam, maar Excelsior Maassluis staat dinsdag 19 december om 20 uur als bekertegenstander tegenover het DEM uit de Derde Divisie uit Beverwijk. Men had gehoopt op FC Volendam, maar de eredivisionist verloor verrassend met 1-0 bij de Tweede Divisionist in Zuid-Holland. Gelet op het belang van deze bekerwedstrijd bij DEM verwacht men een ‘vol’ huis. Mocht DEM een ronde verder komen dan is de kans groot dat men dan een eredivisieclub loot. 

door Co Backer

Bouman groeide op in IJmuiden en begon als keeper en speelde interregionaal met het toen “kleine” SVIJ. Dertien seizoenen stond hij onder de lat bij DEM en kwam later nog uit voor Stormvogels en Lisse. Als hoofdtrainer startte hij bij FC Velsenoord om daarna de eindverantwoordelijke bij DEM te zijn. Bouman trainde acht seizoenen lang de Beverwijkse club. Na acht mooie jaren, waarin hij het 1e team van DEM van de derde naar de eerste klasse loodste en mistte op een haar na de promotie naar de hoofdklasse. Hij vond nieuwe uitdagingen bij FC Uitgeest. VSV en Hillegom. En keerde daarna weer terug naar DEM.

Maart 2022 redde Bouman zijn club na het tussentijds vertrek van Kiri Kalaitzis van degradatie. Hij trainde het eerste zaterdagelftal van DEM maar stapte in bij de zondag dat in zwaar weer verkeerde. Hij werkte vooral aan teambuilding en de groepscultuur. Door zijn aanpak speelde DEM zich veilig. Na dit seizoen maakte hij plaats voor de nieuwe trainer Mark de Vries. Zelf ging hij weer zaterdag-1 trainen. 

Mark de Vries, die nog een doorlopend contract had, vertrok aan het einde van het seizoen als trainer naar de AZ-vrouwen. Het bestuur van DEM polste Bouman om het over te nemen van De Vries. Hij tekende voor twee jaar. Ron Bouman behoort zo langzamerhand bij de inventaris van DEM. “Ik heb nog steeds plezier in het spelletje en geniet er volop van. Bij DEM wordt er niet betaald en 90% van de jongens is uit eigen jeugd. Heerlijk om mee te werken”, vertelt hij enthousiast.

Over bekerwedstrijd zegt hij: ”De jongens leven helemaal naar die wedstrijd toe. De bekerwedstrijd leeft bij iedereen en is ook een mooi KNVB - toetje voor de club. Maar eerst moeten we zaterdag aan de bak voor de competitie en die is toch belangrijker.”