Verrassend slot herdenking op begraafplaats Duinrust

Nieuws
Scouts bij de oorlogsgraven.
Scouts bij de oorlogsgraven. (Foto: Hans de Wolf)

BEVERWIJK – De Dodenherdenking op begraafplaats Duinrust werd afgesloten met een optreden van Theater na de Dam Jong, een initiatief van het Centrum voor de Kunsten. Gezien de grote belangstelling en het enthousiaste applaus van het publiek lijkt een traditie geboren.

Het programma begon in de aula van de begraafplaats. De Beverwijkse pianist Tom ten Broecke bracht verschillende composities ten gehore, Stadsdichter 2023 Mattijs Reinen droeg een gedicht voor van Tineke Jippes en geschiedenisleraar Mark Verschoor hield de jaarrede. Op het grasperk, bij de oude ingang van de begraafplaats, sprak burgemeester Martijn Smit, werd de ‘twee minuten stilte’ gehouden en blies trompettist Marjolein Niele de Taptoe.

Net als op het Westerhoutplein, stonden ook hier tientallen scouts – al enige tijd in de regen – op het grasperk en bij de oorlogsgraven.

De stille tocht, langs de oorlogsgraven en het Joods Namenmonument Beverwijk – de begraafplaats en specifiek deze graven lagen er prachtig bij, er lagen bloemen en bloemstukken – sloten de herdenking, geheel volgens schema af.

Een scène uit de voorstelling van Theater na de Dam Jong.
Burgemeester Martijn Smit tijdens zijn toespraak.