Burgemeester sluit vier massagesalons wegens sekswerk

112-nieuws
Met controles probeert de politie zicht te krijgen op mogelijk niet-vergund sekswerk.
Met controles probeert de politie zicht te krijgen op mogelijk niet-vergund sekswerk. (Foto: Politie)

Na verschillende controles door het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) is gebleken dat een aantal reguliere massagesalons seksuele handelingen tegen betaling verrichtten. De burgemeester van Den Haag heeft daarom besloten om vier massagesalons in Laak te sluiten.

De vier tijdelijk gesloten massagesalons zijn gevestigd in het Haagse Laakkwartier. In Laak valt op dat er veel massagesalons gevestigd zijn, naast een aantal vergunde erotische massagesalons. De gemeente Den Haag investeert met verschillende partners al langere tijd fors in Laak om zo de leefbaarheid en veiligheid in dit stadsdeel te verbeteren. 


Seksbedrijven die wel een vergunning hebben voor het verlenen van seksuele diensten tegen betaling moeten voldoen aan strenge eisen met betrekking tot de veiligheid en de hygiëne voor sekswerkers en klanten. Het HEIT houdt toezicht op de naleving van de vergunningsvoorwaarden. Door seksuele handelingen te verrichten tegen betaling zonder vergunning, wordt het toezicht op de naleving van de regelgeving ontdoken. Hierdoor is de kans op mogelijke misstanden zoals seksuele uitbuiting in de niet-vergunde seksbranche groter.

Controles massagesalons

Het afgelopen jaar heeft het HEIT controles uitgevoerd bij verschillende reguliere Haagse massagesalons die niet in het bezit zijn van een exploitatievergunning voor het aanbieden van seksuele diensten tegen betaling. Het doel van deze controles is om meer zicht te krijgen op mogelijk niet-vergund sekswerk en mogelijke misstanden (zoals seksuele uitbuiting) binnen de seksbranche. Tijdens de controles zijn onder andere monsters afgenomen door de forensische opsporing van de politie en zijn door de toezichthouders van het HEIT waarnemingen gedaan die duiden op niet-vergund sekswerk.


Het HEIT is een samenwerkingsverband tussen diverse gemeenten, politie, Belastingdienst, Douane, Nederlandse Arbeidsinspectie, UWV, drie omgevingsdiensten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het team werkt in Den Haag en omliggende gemeenten om ondermijnende bedrijvigheid en misstanden in de prostitutie aan te pakken.

Wilt u ook iets melden?

Heeft u het vermoeden dat er iets niet klopt of denkt u dat er ergens een vorm van uitbuiting plaatsvindt? Bel dan de politie via 0900-8844. Wenst u anoniem te blijven? Meld dan bij Meld Misdaad Anoniem via het telefoonnummer 0800-7000. Of ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl . Meldingen voor het HEIT kunnen worden doorgegeven via 14070. Om dergelijke misstanden aan te pakken is het van belang dat de instanties signalen ontvangen. Daar kan iedereen een rol in spelen.