Dodenherdenking: Frits denkt aan de helden van de Slag om Den Haag

Historie
Enkele helden van de Slag om Den Haag, met onder als vijfde van rechts (met bord en schotel) de vader van Frits.
Enkele helden van de Slag om Den Haag, met onder als vijfde van rechts (met bord en schotel) de vader van Frits. (Foto: Privé-archief Frits van Alphen)

Vandaag, 4 mei, is het dodenherdenking. Om 20.00 uur ‘s avonds is heel Nederland twee minuten stil. 

Zo ook Hagenaar Frits van Alphen. Hij denkt tijdens die twee belangrijke minuten aan de helden van de ‘Slag om Den Haag’, waaronder zijn vader Albertus ‘Bep’ Hendrikus . Dit is zijn verhaal:

“Op deze foto is mijn vader te zien tijdens de mobilisatie, enige tijd voordat de oorlog uitbrak. Op 10 mei 1940 wilden de Duitsers op de 3 vliegvelden Ypenburg, Ockenburg en Valkenburg landen om zo de koningin, de regering en het opperbevel gevangen te nemen.

Dat dit uiteindelijk niet is gelukt is voor een goot deel te danken aan het optreden van de Grenadiers en Jagers.

De Slag om de Residentie is dan ook de enige slag in Nederland die in die tijd is gewonnen!

Mijn vader zat bij de Grenadiers maar heeft daar nooit veel, met mij of mijn broers en zussen, over gesproken.

Wel had hij verteld dat hij tijdens de eerste dagen van de oorlog op Vliegveld Ypenburg mee heeft gevochten en op de Duitsers (hij noemde ze toen alleen iets anders) had geschoten.

Hiervoor heeft hij een onderscheiding gekregen in de vorm van een Mobilisatie-Oorlogskruis, waar hij vast wel trots op was maar wat gewoon achter in een la lag.

De reden dat hij er niet veel over heeft gesproken ligt misschien wel in het feit dat hij 27 jaar oud was en dan sta je ineens met een geweer in je handen met de opdracht je land te verdedigen en dus echt moet gaan schieten.

Echt bang zal hij niet geweest zijn, dat paste niet bij hem maar tijdens die dagen zijn wel de nodige soldaten omgekomen waarvan mijn vader er vast wel enkele heeft gezien en misschien wel heeft gekend en op deze foto staan.

Daarom denk ik dit jaar op 4 mei aan de helden van ‘De Slag Om Den Haag’.”