België wint eerste internationale kampioenschap seahiking in Den Haag

Nieuws
Het duo uit België mocht als tweede hun seahiking-kunsten laten zien tijdens het kampioenschap in Den Haag.
Het duo uit België mocht als tweede hun seahiking-kunsten laten zien tijdens het kampioenschap in Den Haag. (Foto: Diederik Veerman)

Twee teams, één uit Nederland en één uit België, gingen onlangs in Den Haag de strijd aan om het internationale kampioenschap seahiking. Team België, bestaande uit Karen Michiels en Sigrid Rijckoort, kwam als winnaar uit de bus. De twee behaalden een historische overwinning omdat het kampioenschap van deze nog jonge sport voor het eerst plaatsvond.

Anderhalf jaar geleden ging Diederik Veerman de Noordzee in. Gehuld in een wetsuit en uitgerust met een peddel liep, dook, zwom, draaide en sprong hij door de branding. En zo was op 6 november 2021 in Scheveningen seahiking geboren. Inmiddels heeft in Den Haag het eerste ‘internationale kampioenschap’ plaatsgevonden waarin twee influencers uit thuisland Nederland het opnamen tegen een duo uit België.

Creatief bewegen

Na een intensieve warming up, zowel in het water als op het droge, konden de twee teams zich naar het natte strijdtoneel begeven. Team Nederland bestond uit het duo Eliane Roest en Iris Vermeij en team België uit Karen Michiels en Sigrid Rijckoort. Met de frisse Noordzee tot aan hun middel en peddels in de aanslag maakten ze zich ze klaar voor de strijd waarbij ze in drie minuten tijd zo actief en creatief mogelijk in de Noordzee moesten te bewegen. Het was een bewolkte dag begin mei 2023, maar dat mocht de pret niet drukken, en de duo’s waren elk gebrand op de overwinning.

Technieken

Na het startsein, gegeven door Veerman, ging het eerste duo van start. Team Nederland voelde zich meteen als een vis in het water en ondanks hun beperkte kennis van de nieuwe sport konden ze zich vele technieken meteen eigen maken. Bewegingen zoals Around the World – waarbij de speler op het hoogtepunt van de golf de peddel gebruikt om springend volledig om je as te draaien – werden zelfs perfect, synchroon uitgevoerd.

Nieuwe beweging

De Kamikaze, waarbij de seahiker over een aanrollende golf springt en de val breekt met de peddel, werd zelfs opgewaardeerd tot een nieuwe beweging: de Knee Kamikaze, waarbij de hoogte van de sprong werd vergroot door het been van de knielende medespeler te gebruiken als springplank. Na drie minuten was de uitputtingsstrijd voorbij en blies Veerman het eindsignaal.

Knappe uitvoering

Daarna mocht het Belgische duo laten zien wat ze in huis hadden. Ook hier werden bestaande bewegingen knap uitgevoerd, waaronder de Fat Mermaid waarbij seahikers achterstevoren als een hoogspringer over een golf heen springen om vervolgens zoveel mogelijk opspattend water te veroorzaken. Daarnaast voerde team België een compleet nieuwe beweging, de Flemish Roll-over, waarbij de ene seahiker via de rug over de ander de golven in rolt.

Belgian Shark

Met nog enkele seconden te gaan voelde team Michiels/Rijckoort de druk en wist nóg een nieuwe beweging uit te voeren, waarbij de twee gehurkt door het water waadden terwijl ze hun peddel met het blad omhoog als een vin door het water duwden; even later gedoopt tot de Belgian Shark. Na drie minuten was ook voor hen de tijd op. Het was duidelijk dat beide teams het uiterste uit hun zelf hadden gehaald. Bekaf en voldaan begon het wachten op de uitslag.

Jury

Het kwam uit op een beslissing waarbij de éénkoppige jury in de vorm van Veerman een winnaar moest kiezen. Veerman, eigenaar van Coastal Gym de eerste strandsportschool van Nederland, verkoos België als winnaar. Hij zei: “Door hun creativiteit en innovatie van de sport hebben zij terecht deze historische titel in de wacht gesleept.”
Het Belgische duo vloog elkaar in de armen toen ze de uitslag hoorden. Team Nederland feliciteerde hun zuiderburen van harte met hun titeloverwinning.

Spelen met de elementen

Veerman vervolgde: “Het doel van seahiking is niet zozeer om je zo snel mogelijk voort te bewegen maar juist om te spelen met het water en de elementen om je heen. Het is een intensieve sport waarbij je je hele lichaam gebruikt. Een seahiking-wedstrijd kun je het best vergelijken free running, waarbij je punten ontvangt voor de meest creatieve bewegingen.”

Beach battle

Het kampioenschap seahiking was onderdeel van een tweedaagse beach battle tussen Nederland en België waarbij de veelzijdigheid van de Haagse kust werd ontdekt, georganiseerd door het marketingbureau van The Hague & Partners.