Escher naar Amerikaanse ambassade stap dichterbij met aanbesteding voor ontwerp

Cultuur
In de voormalige ambassade is meer ruimte voor de collectie van Escher.
In de voormalige ambassade is meer ruimte voor de collectie van Escher. (Foto: Dienst Stedelijke Ontwikkeling)

Al jarenlang wordt er gesproken over de verhuizing van het Eschermuseum naar de Amerikaanse Ambassade. Met de start van de aanbesteding voor het ontwerp van een nieuw Eschermuseum, lijkt deze verplaatsing van het paleis naar de ambassade een stap dichterbij te zijn gekomen. 

De huidige locatie van het Eschermuseum is te klein. Hierdoor blijft de potentie van de omvangrijke Haagse Eschercollectie op de huidige locatie onderbenut. Sinds enkele jaren bestaat het voornemen het huidige Eschermuseum in vernieuwde vorm te verplaatsen naar de voormalige Amerikaanse ambassade, eveneens aan het Lange Voorhout. De voormalige Amerikaanse ambassade biedt die ruimte namelijk wel. Bovendien sluit de bijzondere architectuur van Breuer naadloos aan bij de vormentaal van Escher. Tegelijkertijd vragen het achterstallige onderhoud en de staat van het pand om een grondige en ingrijpende renovatie en transformatie. 

Haags akkoord

De ambitie om het Eschermuseum te verplaatsen naar de Amerikaanse Ambassade is vastgelegd in het Haags akkoord 2023 - 2026. Met de bekendmaking van het huidige college om de aanbesteding voor het ontwerp van een nieuw Eschermuseum te starten, wordt nu een eerste stap gezet.

3,25 miljoen

Het college hoopt van de raad groen licht te krijgen voor een voorbereidings- en uitwerkingskrediet van 3,25 miljoen euro. Met dit geld kunnen een project- en ontwerpteam, de nodige onderzoeken en de voorbereiding van de asbestsanering tijdens het eerste deel van het ontwerptraject worden bekostigd. Op basis van dit voorlopig ontwerp neemt de raad vervolgens een besluit over de transformatie van het gebouw naar het nieuwe Eschermuseum.

Publiekstrekker

Het Eschermuseum moet een echte publiekstrekker worden. “De verplaatsing naar het voormalige ambassadegebouw biedt Den Haag de kans om de rijke Eschercollectie op een passende manier te presenteren en het Museumkwartier te versterken als cultureel hart van onze stad”, aldus de cultuurwethouder Saskia Bruines.
Paul Broekhoff, zakelijk directeur van Kunstmuseum Den Hag en Escher in het Paleis is ervan overtuigd dat met de ontwikkeling van het Nieuwe Eschermuseum een veel groter publiek wordt bereikt. “Ik ben benieuwd wat voor mooie plannen de aanbesteding oplevert.”