Japanse Tuin in Den Haag gaat weer open

Nieuws
In de Japanse Tuin waan je je in een andere wereld.
In de Japanse Tuin waan je je in een andere wereld. (Foto: Valerie Kuypers)

De Japanse Tuin op landgoed Clingendael gaat op zaterdag 27 april weer open. Omdat er veel over de eeuwenoude tuin valt te vertellen staan langs de paden paaltjes met QR-codes.

Struinend langs oranje, paarse en roze azalea’s, meerkleurige rododendrons en veertig soorten mos, slinger je vanaf het rode bruggetje met de bloeiende blauwe regen richting het kaarsrechte eikenlaantje. In de Japanse Tuin waan je je in een andere wereld: een oase van rust en schoonheid in onze eigen drukke stad.
Omdat er veel over de tuin valt te vertellen komen op verschillende plekken in de Japanse Tuin langs de paden paaltjes met QR-codes. Zodra je die QR-code met je smartphone scant, verschijnt een korte video met achtergrondinformatie.
Bij de ingang komt een QR-code met een video waarin beknopt de ontstaansgeschiedenis van de tuin wordt verteld.

Populair

De Japanse Tuin is het meest populaire park van Den Haag. In 2023 ontving de tuin in het voorjaar ruim 140.000 bezoekers (zes weken open) en in het najaar ruim 21.000 bezoekers (twee weken open). Omdat de Japanse Tuin heel kwetsbaar is, is de tuin maar enkele weken in voor- en najaar open voor publiek. 

Regels

Ook zijn er een paar regels om haar te beschermen. Zo zijn honden, buggy’s en elektrisch aangedreven hulpmiddelen zoals een scootmobiel niet toegestaan. Voor mensen met een rolstoel is er een aparte ingang met een speciale, kortere route door de tuin. Zijn er veel bezoekers? Dan moet je soms even wachten voor je de tuin in mag. Bij slecht weer, bijvoorbeeld tijdens harde regenval, kan de tuin tijdelijk worden gesloten. De Japanse Tuin is van zaterdag 27 april tot en met zondag 9 juni open van 10.00 - 20.00 uur.