Samuel van Sandijk voor zijn Goederenbank.
Samuel van Sandijk voor zijn Goederenbank. ((Foto: JB/RM))

Deuren Goederenbank in Den Helder weer geopend

Algemeen

DEN HELDER - Stichting Goederenbank Den Helder; de hulporganisatie voor de minimadoelgroep in gratis huisraad en woninginrichting, opende de deuren weer op 1 september jongstleden, nadat het coronavirus er half maart voor zorgde dat de goederenbank dicht moest. De Stichting Goederenbank helpt de minimadoelgroep aan benodigdheden zoals meubels en witgoed, huishoudelijke apparaten en kleding. Het aanbod is nu hoofdzakelijk gericht op huishouden en inrichtingen. Alle benodigdheden in en rondom het huis, zoals meubels, huisraad, huishoudelijke apparaten, witgoed, kleding en fietsen.

Het idee voor een goederenbank komt uit de koker van Samuel van Sandijk (42), die zelf ook tot de minimadoelgroep behoort. “Nadat ik in de ziektewet terechtkwam kon ik met mijn gezin nog maar moeilijk rondkomen. Ik weet dus als geen ander hoe het is om van bijna niets te moeten leven. Het was toen dat ik het idee voor een Jutterswebsite voor minima bedacht. We haalden en brachten spullen daar waar mensen het ’t hardst nodig hadden. Dat pakte heel leuk uit, want ik ben er gigantisch mee in het nieuws geweest. Zelfs landelijk. Op een gegeven moment kregen we te maken met vervoersproblemen, want je bent afhankelijk van vervoer en opslag, dus uiteindelijk moest ik de stekker eruit trekken. Met pijn in het hart overigens, want inmiddels ben ik geheel afgekeurd en hebben wij het nog niet breed. Enfin, het bleef kriebelen omdat ik nu eenmaal graag mensen help. Ik vroeg mezelf dus af; ‘waar ontbreekt het aan?’. We hebben hier een voedselbank en een speelgoedbank en dat is heel fijn. Ik heb zelf kinderen, dus de speelgoedbank is bij ons vele malen een uitkomst geweest. Gewéldig. Maar.. in meubels, huisraad en witgoed was er niets, want voor minima is zelfs de kringloopwinkel te duur. Zij hebben namelijk geen buffer.”

RIVM

Nadat het idee voor de goederenbank was geboren, kon Samuel zijn idee dankzij hulp van onder meer de Stichting MEE, de nodige sponsoren, de Helderse woningstichting en het Wijkconvenant Plus verder uitwerken. “We kregen de beschikking over een groot leegstand pand in winkelcentrum Seringenplein, dat wordt betaald door de woningstichting en het wijkconvenant. Toen zijn we gaan brainstormen hoe we het handen en voeten moesten geven en kwamen we uit op een bedrag van 20 euro per jaar dat minima aan ons dienen te betalen. We startten met 10 euro, maar dat bleek niet haalbaar. Toch willen we de drempel zo laag mogelijk houden, dus voor 20 euro per jaar kunnen mensen die bij de goederenbank zijn ingeschreven onbeperkt spullen bij ons ophalen. Ook degenen die niet ingeschreven staan zijn welkom, dan wordt alleen wel een vrije donatie gevraagd. Er is enorm veel vraag, want cijfers wezen twee jaar geleden al uit dat alleen al in Nieuw Den Helder zo’n 4500 minima woonachtig zijn en in heel Den Helder stond dat aantal toen op 6500. We hebben overigens ook veel aanbod dankzij familie, vrienden, kennissen en vele instanties die ons voorzien van gratis handel. Mensen zijn dus vanaf heden weer van harte welkom bij ons, maar wel via de richtlijnen van de RIVM. We mogen slechts vier personen tegelijk in ons pand in winkelcentrum Seringenhof toelaten en uiteraard moet iedereen bij binnenkomst zijn of haar handen ontsmetten. Daar zijn we heel streng op.”

Gigantisch mooi team

Samuel van Sandijk is samen met een team van tien vrijwilligers dagen per week op de dinsdag, woensdag en donderdag in touw om minima te voorzien van hulp. “Ik beschik over een gigantisch mooi team dat er hetzelfde instaat als ik. Een heerlijk team om mee te werken. Ze werken allemaal zelfstandig, want ze weten wat ze te doen staat. Alles geschiedt op 100% nonprofit-basis. Het ledengeld dat we vragen gaat op aan zaken als onderhoud van de bedrijfsbus - die door een particulier beschikbaar is gesteld en waar wij een gedeelte aan meebetalen - aan kantoorartikelen, overige benodigdheden en zaken als een camerasysteem.” Samuel is maar wat blij dat ‘zijn’ goederenbank weer open is, want zoals hij zelf zegt kan ‘ie niet stilzitten. “Ik vond het verschrikkelijk dat we dicht moesten. Dit werk blijft altijd aan je trekken, want het is zo hard nodig. Ik hoor veel schrijnende verhalen want er zijn gewoon mensen die he-le-maal niets hebben. We kijken dan ook niet alleen naar de cijfers, maar naar de omstandigheden. Laatst hebben we spullen bij iemand bezorgd die alleen een stoel en bed in huis had staan. Er hingen niet eens gordijnen. Wij hebben het hele huis ingericht waarna een grote dankbaarheid ons deel was. Nou, dan lopen wij lachend de deur uit. Dus, elke vorm van sponsoring is meer dan welkom, zodat we dit werk kunnen blijven doen. Ik zeg met heel mijn hart: gun het de minima, zij kijken niet op een krasje.”

Zie ook: www.goederenbank-denhelder.net.

Samuel is blij dat de deuren weer open zijn.
Afbeelding
Leuk weetje: Den Helder in Parijs Algemeen 13 aug, 10:00
Afbeelding
Brand in twee schuren in Den Helder 112-nieuws 13 aug, 04:33
Afbeelding
Indië-herdenking in Den Helder op 15 augustus 2022 Algemeen 12 aug, 11:00
Afbeelding
Weer autobrand in Ooievaarstraat 112-nieuws 12 aug, 03:17
Afbeelding
Parkeergarage Sluisdijk in Den Helder sluit voor onderhoud Algemeen 11 aug, 14:24
Afbeelding
De Visbuurt Feestweek in Den Helder: ‘Onze volkswijk is er helemaal klaar voor’ Algemeen 11 aug, 11:40
Afbeelding
Warme stranddagen en wat te doen bij gevaar Algemeen 10 aug, 15:23
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
Workshop valpreventie in Den Helder Algemeen 9 aug, 15:04
Afbeelding
De eerste trekvogels op de schor bij Balgzand Den Helder Algemeen 9 aug, 10:41
Afbeelding
Zwerftocht door de Grafelijkheidsduinen bij Den Helder Algemeen 9 aug, 10:19
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Het dier van de week is Flappie Algemeen 8 aug, 15:01
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Den Helder

Op Rodi Den Helder volg je het laatste nieuws uit Den Helder. Rodi Den Helder informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Helder

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Helder in je mailbox.