Altijd open huis bij familie van den Dool

Algemeen
Victoria en haar dochter Alissar woonden op zolder bij Leon, Juliëtte en hun tweejarige dochter Dana.
Victoria en haar dochter Alissar woonden op zolder bij Leon, Juliëtte en hun tweejarige dochter Dana. (Foto: aangeleverd)

BROEK OP LANGEDIJK – Twee dagen na de televisieuitzending van het EO-programma Crux, waarin dominee Leon van den Dool werd gevolgd, stromen de reacties binnen. 

“Allemaal mooie en positieve reacties over het feit dat wij ons huis beschikbaar stellen, voor mensen die het nodig hebben. Vooral voor vluchtelingen. In de afgelopen jaren hebben we al vier gezinnen mogen ontvangen, inclusief een zendelingen echtpaar. Wij zijn dankbaar dat we dit kunnen en mogen doen. We delen graag ons ‘huis’ en ‘bezittingen’, omdat wij dit uiteindelijk ook allemaal gekregen hebben. Wij leven van de vrijgevigheid van God. 

We ontvangen fantastische reacties

Leon van den Dool is geboren in Botswana. “Mijn vader is arts en mijn ouders waren al voor mijn geboorte op missie in Botswana. Na een jaar werd ik geboren en ik heb tot mijn zesde levensjaar daar gewoond. Toen mijn zusje werd geboren, die gehandicapt is, besloten mijn ouders terug te keren naar Nederland. Voor mij was er een voordeel dat ik al Nederlands sprak en kon verstaan, zodat ik niet helemaal een vreemde was. We woonden in Nederhemert, een plaats tussen Zaltbommel en Den Bosch. “Ik heb in Botswana en Nederhemert iets mogen proeven van de unieke waarde van het geloof. In Botswana ging dat op de ritme van de dans, in Nederland op hele noten met een diep verlangen naar betekenis. Toch is de wereldwijde kerk, ondanks haar diversiteit, één. Dat kan mij ontroeren.”

Dominee

Toen Leon de lagere school verliet om verder te studeren op havoniveau, wist hij nog niet wat hij later wilde worden. “Totdat een vriend mij vroeg om met hem mee te gaan naar de Christelijke Hogeschool. Ik schreef me in voor de opleiding HBO Theologie. Dan kun je verschillende richtingen op, zoals jeugdwerker, godsdienstdocent of na een premaster en master van drie jaar dominee worden. Ik koos voor het laatste. Ik luister graag naar mensen, trek graag met mensen op en ben gefascineerd door Jezus Christus en wat Hij in deze wereld heeft gebracht, dit beroep past bij mij.’’

Preken

Een dominee wil er graag voor mensen zijn die geloofsvragen hebben of die geloven dat God in deze wereld nog steeds iets te zeggen heeft. “Toen ik afgestudeerd was heb ik in verschillende plaatsen mogen preken. Ook hier in de Hervormde Kerk in Broek op Langedijk. Er was een klik. De kerkgemeente kan dan een beroep doen op een predikant en ik was heel blij dat ik me samen met mijn vrouw Juliette op 27 juni 2019 kon vestigen in Broek op Langedijk. Toen we de grote pastorie zagen, en we vanuit de kerk de ruimte kregen om deze in te zetten voor de gemeenschap, wisten we: hier kunnen we iets mee.”

Met gemeenteleden werd er een tweedehands keuken gehaald en via stichting TakeCareBnb stelden ze de zolderetage beschikbaar voor vluchtelingen die tijdelijk behoefte aan onderdak hebben. En zo woonden Victoria en haar zestienjarige dochter Alissar op zolder bij Leon, Juliëtte en hun tweejarige dochter Dana. “Dat was voor de EO reden om er een documentaire van te maken voor het televisieprogramma Crux. Na de uitzending hebben we meer dan honderd reacties ontvangen, via de app, kaartjes, brieven, in het dorp en zelfs bij de kapper.’’

Veel hulp

In de docu, waarbij moeder en dochter werden gevolgd op weg naar een eigen woning, leek het alsof Leon flink zijn handen liet wapperen. “Dat lijkt zo, maar we hebben heel veel hulp gehad. Fantastisch was ook de vrijgevigheid van de gemeente toen we een oproep deden voor een fiets. We kregen maar liefst zeven fietsen aangeboden! De steun en betrokkenheid van de gemeente is groot. Erg bemoedigend! Gerard Fortuin van Dorcas, die ook in de documentaire te zien is, betaalde uit eigen zak een aanhangwagen vol met spullen. Hij maakte ook met zijn eigen woorden kenbaar dat er ook extra aandacht moet zijn voor de duizenden mensen die ook heel graag een huurwoning willen hebben. Een goed gesprek.’’ 

Ondanks de vragen die er kunnen zijn, ziet Leon veel bereidheid om vluchtelingen te helpen. “Het belangrijkst is dat wij met elkaar blijven optrekken en elkaar echt zien. Er kunnen dan mooie relaties ontstaan op school, op het werk of als buren. Waarschijnlijk zul je verrast worden door de gastvrijheid en vrijgevigheid.”

Ook hun eigen woongedeelte wordt verhuurd, als ze zelf op vakantie zijn. De opbrengst gaat naar de kerkelijke gemeente ten bate van het verduurzamen van de pastorie. Leon krijgt verschillende verzoeken om in hun bijzondere huis te mogen verblijven. “Maar voor nu wachten we eerst op de komst van de tweede.”

Dominee Leon van den Pool stelt zijn huis letterlijk open voor mensen die onderdak nodig hebben.