Waardse Lisa deelt fascinatie voor heelal via eigen website

Algemeen
Lisa Kraakman bij Sterrenwacht Saturnus, waar ze maandelijks met kinderen knutselt en hen over het heelal leert.
Lisa Kraakman bij Sterrenwacht Saturnus, waar ze maandelijks met kinderen knutselt en hen over het heelal leert. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Al van kinds af aan heeft de Heerhugowaardse Lisa Kraakman een grote fascinatie voor het heelal en de ruimtevaart. Ze doet niets liever dan op een heldere nacht door een telescoop kijken om te zien of ze Mars, Jupiter of een sterrenconstellatie kan ontwaren. Als dertiger en vrouw is ze een opvallende verschijning in het ‘wereldje’. Lisa deelt haar passie en kennis graag met anderen via haar website sterrenkijken.nu, waarop ze het onbegrijpelijke begrijpelijk wil maken en zich tot doel heeft gesteld het stoffige imago dat nu aan sterrenkunde kleeft af te schudden. “Zelf snap ik al die termen ook niet allemaal, want ik ben maar een amateur. Maar ik zoek ze op en probeer het in Jip-en-Janneketaal uit te leggen, zodat zoveel mogelijk mensen het kunnen begrijpen.”

Als jong meisje ging Lisa met haar familie op vakantie naar Limburg, waar ze een sterrenwacht bezocht. “Ik vermoed dat daar het zaadje gepland is”, vertelt ze. “Ik heb in elk geval altijd de ruimte gekregen om het heelal te ontdekken. In mijn tienerjaren stond het even op een laag pitje, maar toen ik een jaar of tien geleden een telescoop kreeg voor mijn verjaardag is de passie weer volledig aangewakkerd. Gelukkig is mijn partner ook enthousiast. We zijn zelfs tijdens onze huwelijksreis bij NASA in Florida geweest. Ik was dolgraag getuige geweest van de raketlancering van SpaceX van Elon Musk, maar die werd vier keer uitgesteld waardoor we het net gemist hebben. Wel hebben we in een New Yorks museum de spaceshuttle Enterprise kunnen bewonderen en de Atlantis bij NASA.”


Toegankelijker maken

Lisa is louter geïnteresseerd in het wetenschappelijke aspect; commerciële ruimtevaart vindt ze maar niks. “Voor veel mensen zijn die wetenschappelijke termen misschien ingewikkeld, maar ik probeer het zo uit te leggen dat iedereen het kan snappen.” Ze bewondert astronaut André Kuipers en wetenschapsjournalist Govert Schilling, omdat ook zij ruimtevaart en wetenschap toegankelijker willen maken voor een breed publiek. Met Schilling heeft ze een interview van anderhalf uur gehad voor haar website. Sterrenkijken.nu gaat als een raket; gemiddeld heeft ze zo’n vijfduizend bezoekers per maand, en dat zonder actieve promotie. “Het weer heeft ook een grote invloed: als het helder is dan komen er zo 200 mensen per dag naar mijn site.” Vragen beantwoordt ze altijd, maar daarbij richt ze zich puur op de feiten. “Als iemand mij schrijft dat de aarde plat is, dan zal ik het niet laten een mailtje terug te sturen!”

Knutselavond

Haar website is uitgegroeid tot een heuse community, met groepen op Facebook en WhatsApp en afgelopen najaar zelfs haar eigen evenement. Ook verzorgde ze een presentatie in Space Expo in Noordwijk. Daarnaast werkt ze ook nog in de kinderopvang en heeft ze een gezin. “Het moet wel leuk blijven, dus ik houd de balans goed in de gaten. Maar soms kan ik mijn werk en mijn passie met elkaar combineren. Zo verzorg ik eens per maand een knutselavond voor kinderen van zes tot tien jaar bij Sterrenwacht Saturnus, hier in Heerhugowaard. Daarbij kijken we bij helder weer ook altijd even door de telescoop en probeer ik de kinderen te prikkelen met vragen: wat zie je nou eigenlijk?”


Lisa deelt haar kennis over sterrenkunde en ruimtevaart met veel plezier met anderen.- (Foto: AG Heeremans Photography)

Landelijke Sterrenkijkdagen

Komend weekend, 11 tot en met 13 maart, zijn de Landelijke Sterrenkijkdagen. Vorig jaar verzorgde Lisa tijdens de lockdown een livestream vanaf Sterrenwacht Saturnus, met onder meer een interview met astronaut Mindy Howard. Helaas heeft Sterrenwacht Saturnus besloten dit jaar niets te organiseren. “Ze mogen sinds kort de deuren weliswaar weer openen, maar vinden het met het oog op corona nog wat tricky, met zoveel mensen tegelijk in een kleine ruimte”, legt Lisa uit. Maar dat betekent niet dat je je hoeft te vervelen. Op Lisa’s website kun je lezen welke sterrenwachten wél activiteiten organiseren. Zelf gaat ze naar Delft voor een avondje ‘stoepsterrenkunde’ (met de telescoop de straat op om voorbijgangers naar de sterren te laten kijken). Mocht het bewolkt zijn, dan is bijvoorbeeld bij de Sterrenwacht Copernicus in Haarlem een indoor activiteit.

Bij Sterrenwacht Saturnus aan de Van Veenweg 98 in Heerhugowaard worden vanaf deze maand weer activiteiten en lezingen georganiseerd. Meer info is te vinden op www.sterrenwachtsaturnus.nl. Lisa’s website vind je op www.sterrenkijken.nu.

Lisa deelt haar kennis over sterrenkunde en ruimtevaart met veel plezier met anderen.