Negatief zwemadvies voor Strand van Luna.
Negatief zwemadvies voor Strand van Luna. (Foto: Archief)

Permanent negatief zwemadvies voor Strand van Luna door poepbacterie: ‘Het is balen’

Algemeen

HEERHUGOWAARD- Met het mooie weer van de afgelopen dagen nemen veel mensen alvast een duik in het water van het Park van Luna in Heerhugowaard. Maar is dat wel zo verstandig? Zwemmen wordt ontraden vanwege onvoldoende waterkwaliteit. Wie water binnenkrijgt, heeft vanwege een hoge concentratie E. coli-bacteriën grote kans op maag- en darmklachten. Tot 15 oktober geldt er een negatief zwemadvies, tot grote teleurstelling van badgasten.

Met een graadje of 25 op de thermometer namen een hoop badgasten woensdag een verfrissende duik in het water van het Park van Luna. Een negatief zwemadvies weerhoudt lang niet iedereen ervan om even het water in te gaan. “Ja, ik heb er wel van gehoord, maar ik houd mijn mond dicht tijdens het zwemmen en als het goed is drinken de kinderen geen water dus het moet goed komen”, vertelt een van de badgasten aan mediapartner NH.

Anderen badgasten houden hun kinderen weg bij het water. “We balen er ontzettend van, we hebben jonge kinderen en we wonen hier vlak bij en heel vaak is het water te slecht om in te zwemmen. Mijn kinderen zien andere kinderen wel zwemmen en die willen dan ook. Maar de klachten die ze ervan kunnen krijgen, heb ik er niet voor over. Dan maar naar het strand.”

Vogels

Volgens Jorrit Voet van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn de vele vogels de mogelijke oorzaak van de hoge concentratie poepbacterie in het water. “Nu zijn de vogels weg omdat er mensen zijn, maar in de ochtend en in de avond komen ze hier massaal heen.”

Het is lang niet de eerste keer dat het meertje geteisterd wordt door de poepbacterie. Eerder werden er al betonblokken geplaatst bij het strand om de ganzen weg te houden. “Dat helpt niet meer”, vertelt Voet. “Ze zijn er inmiddels aan gewend. De natuur kun je niet sturen, daarom onderzoeken we nu met ecologen welke maatregelen we kunnen nemen.”

De lokale VVD heeft inmiddels ook vragen gesteld aan het college, de partij wil weten welke maatregelen er genomen worden om de waterkwaliteit te verbeteren. En dat het moet verbeteren staat volgens Voet van het Hoogheemraadschap vast. “In het ergste geval kan het Park van Luna de status van zwemwater verliezen. Dat moeten we voorkomen.”

Toch zwemmen?

Toch is er een sprankje hoop voor zwemliefhebbers. Dat er nu een permanent negatief zwemadvies is betekent niet dat je altijd gezondheidsrisico’s loopt als je een plons neemt. Deze klasse wordt namelijk bepaald op basis van bacteriologisch onderzoek over een periode van vier jaar. “Het gaat dus om een gemiddelde en niet om de actuele kwaliteit van het water”, vertelt Voet.

Want om de twee weken wordt er opnieuw gemeten door het Hoogheemraadschap. Hoewel je op de website zwemwater.nl als eerste het negatieve advies ziet, loont het de moeite om door te klikken op het tabje meetgegevens. Het is even zoeken, maar daar staat dat er op 25 april nog is gemeten en dat er toen niks aan de hand was.  ”Als je wil zwemmen en er is onlangs nog een positieve meting gedaan en het water ziet er ook niet smerig uit, dan kun je met een gerust hart zwemmen.”

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Nachtvlinders kijken tijdens de Nationale Nachtvlindernacht Algemeen 25 jun, 08:48
Afbeelding
Droom mee met Jozef en zijn tover-dromenjas in Theater de Binding Uit 24 jun, 16:45
Afbeelding
Doet en Ontmoet in Veldzorg weer begonnen Algemeen 24 jun, 14:52
Afbeelding
Burgemeester Rehwinkel bezoekt Stichting Miss IQ Algemeen 24 jun, 14:10
Afbeelding
Tien vragen aan... Sreta Schrieken Algemeen 24 jun, 11:04
Afbeelding
Wat is er de komende week te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 24 jun, 09:45
Afbeelding
Heerhugowaardse kunstenaars exposeren tijdens Kunstparade in Heiloo Algemeen 24 jun, 08:04
Afbeelding
Twee ongelukken op N242 112-nieuws 23 jun, 19:19
Afbeelding
Viviane wil met haar stichting huidkanker zoveel mogelijk de wereld uithelpen Algemeen 23 jun, 14:29
Afbeelding
Koninklijk Erepenning voor jarig DTS Algemeen 23 jun, 14:13
Afbeelding
Raadsleden Dijk en Waard brengen werkbezoek aan fuserende bibliotheken Algemeen 23 jun, 14:10
Afbeelding
Foto expositie Allemanskerk ingeluid door Gerard Zeeman Algemeen 23 jun, 14:08
Afbeelding
Maarten Beneker clubman pur sang van zowel DTS als LSVV Algemeen 23 jun, 14:06
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief