Maarten Poorter is de komende zes jaar uw burgemeester!
Maarten Poorter is de komende zes jaar uw burgemeester! (Foto: AG Heeremans Photography)

Familieman Maarten Poorter is klaar voor de klus

Algemeen

DIJK EN WAARD – Eindelijk mag hij de ambtsketen van Dijk en Waard dragen. Woensdagavond 13 juli werd Maarten Poorter officieel beëdigd als allereerste kroonbenoemde burgemeester van de nieuwe gemeente. “Zo’n keten is best even wennen. Maar ik heb eerbied voor het vak en zo’n ambtsketen blijft bijzonder. Daarom heb ik hem van tevoren al een keertje gepast. Het is toch een beetje als trouwen, maar dan in je eentje.”

Toen hij half mei werd voorgesteld als de nieuwe burgemeester van Dijk en Waard, kwam Maarten Poorter in een warm bad terecht. “Het was wel een beetje onwerkelijk. Slechts een handjevol vertrouwelingen waren op de hoogte van wat er stond te gebeuren. Op de avond zelf zat ik met mijn vrouw in een cafeetje in Obdam te wachten tot het grote moment dat ik werd voorgesteld. De mensen daar zullen we gedacht hebben: wat doet die man in pak daar nou?!”, lacht hij. Vooraf had hij met zijn vrouw al de nodige research verricht. “We hebben een aantal weekenden hier doorgebracht, hebben huizen van Funda bekeken. Willen we het echt, zien we onszelf hier wonen. Maar we hadden al gauw het gevoel dat het goed zat.”

Geen verrassing

Poorter (43) groeide op in Nijkerk en omgeving en trok op zijn achttiende naar Amsterdam om daar sociologie en politicologie te sturen. Daar leerde hij tevens zijn vrouw kennen, die een rechtenstudie volgde. Dat hij de politiek in zou gaan, zat er rond zijn 15e al in. “Voor de mensen die mij kennen is het geen verrassing dat ik de bestuurlijke kant op ben gegaan.”


Voor iedereen

Als burgervader is hij nog een debutant, al stond hij in Amsterdam-Oost, waar hij sinds 2018 stadsdeelvoorzitter was, bekend als de ‘burgemeester van Oost’. “Je groeit in die rol, op een gegeven moment voel je dat je er klaar voor bent. Je weet wat het vraagt. Uiteraard ben je verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid en moet je accuraat handelen bij onverwachte zaken. Maar als burgemeester sta je boven de partijen, je bent er voor iedereen. Ik vind het belangrijk en leuk om tijd te investeren in het opbouwen van een band, om me tussen de mensen te bewegen. Iedereen mag me dan ook altijd aanspreken. Ook als ik in het weekend met mijn gezin op pad ben. Misschien in dat geval wat korter, maar antwoord zal ik altijd geven.”

Nieuwe vriendjes

Ondanks zijn drukke baan – “een negen-tot-vijf mentaliteit werkt niet in dit vak” - is Poorter een echte familieman. Zijn vrouw en hij hebben vier kinderen, in leeftijd variërend van bijna elf tot tweeëneenhalf jaar. Ook voor hen is het een hele overgang dat hun vader burgemeester wordt van Dijk en Waard. Want, vindt Poorter: een burgemeester hoort in zijn eigen gemeente te wonen. Voor de kinderen wordt het even wennen. “Ze moeten naar een nieuwe school, nieuwe vriendjes maken. Dat heeft wel een paar maanden nodig. Maar we pakken het zorgvuldig aan. Het kan heel snel gaan, maar het is de bedoeling dat we in elk geval binnen een jaar hier wonen. “Ik heb nu een vaste middag met de kinderen, dat wil ik graag zo houden. Ik probeer zo veel mogelijk de belangrijke momenten in de levens van mijn kinderen bij te wonen. Dankzij flexibele werkuren kan dat. Dat ik dan soms ’s avonds nog aan het werk moet, dat hoort erbij. Mijn vrouw is wel wat gewend gelukkig.”

Polder

Poorter kan zowel aarden in de stad als op het platteland; misschien dat hij daardoor zo goed past in Dijk en Waard, waar de verstedelijking ook samenvloeit met het dorpse. Zelfs in de periode waarin hij stadsdeelvoorzitter was in de grote stad, voelde ‘de polder’ voor hem altijd dichtbij. “Dit deel van Noord-Holland is altijd in beweging geweest. Neem nou Heerhugowaard, dat heeft een heel interessante groeigeschiedenis, met al die kernen die zijn opgegaan in de verstedelijking. Dat is een veel ingrijpendere verandering geweest dan de fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard die nu gaande is. Ik vind dat enorm interessant. De eigenheid van de dorpen en kernen moeten we koesteren. Ik ben net zo goed de burgemeester van Sint Pancras, Koedijk of De Noord als van Dijk en Waard. Je dorp blijft gewoon je dorp, het wordt zeker geen één pot nat. Maar we gaan er ook naar streven om als Dijk en Waard iets te gaan betekenen. Daarin wil ik verbindend zijn. Als Dijk en Waard hebben we namelijk heel veel te bieden. En ook met de andere gemeenten in de regio kunnen we een rol van betekenis spelen als we de krachten bundelen.”


Maarten Poorter wil vooral een zichtbare en benaderbare burgemeester zijn. ‘Iedereen mag me altijd aanspreken’.
 -  (Foto: AG Heeremans Photography)

Onderdompeling

Poorter kan zijn burgemeestersperiode rustig opstarten, want twee dagen na zijn aantreden begint het reces. Voor hij met zijn gezin op vakantie gaat, zal hij de nodige gesprekken voeren met gemeentelijke collega’s, de wethouders, politie en brandweer. “Ook ga ik de komende maanden met alle 37 raadsleden op stap, naar een plek die voor hen veel betekent. Ze mogen zelf bepalen wat ze willen laten zien. Maatschappelijke organisaties hebben ook al aangegeven graag met me te willen kennismaken. De laatste week van augustus, als alles weer op gang komt en er een aantal grote evenementen op stapel staan, kan de grote onderdompeling in de samenleving dan echt beginnen. Ik ontdek graag hoe de kermis en Tour de Waard hier beleefd worden, wat kolf is en welke prachtige ondernemingen hier huizen.”

Verenigingsleven

Poorter heeft het verenigingsleven hoog zitten. “Het is ontzettend belangrijk dat dat goed onderhouden wordt, want binnen verenigingen worden verbindingen gemaakt tussen mensen. Ik werp me bij deze op als ambassadeur van de verenigingen.” De nieuwbakken burgemeester, die uit een heel muzikale familie komt en in zijn vrije tijd saxofoon speelt, heeft uitgebreid advies gekregen van voorgangers Blase, Kompier en Rehwinkel. “De mensen hier zijn van het type schouders eronder. Direct, maar dat kan ik goed hebben. En de plaatselijke politici zijn constructief ingesteld en dat is zeker niet vanzelfsprekend. Interessant vind ik het lage opkomstpercentage (36 procent) bij de laatste verkiezingen. Komt dat door de gemeentelijke herindeling? Daar wil ik graag eens induiken. Ik voel me verantwoordelijk voor het betrokken houden van de mensen bij de plaatselijke politiek, want ook voor de mensen die niet gestemd hebben ben ik hun burgemeester.”

Ontbijten

Persoonlijke verhalen hoort Poorter graag. Zo wil hij een rondtoer maken langs alle bed and breakfasts in Dijk en Waard, om daar met mensen uit de straat te ontbijten en het gesprek aan te gaan. “Ook de bruidsparen die zestig jaar getrouwd zijn of mensen die hun honderdste verjaardag vieren wil ik graag ontmoeten. Dat is elke keer weer bijzonder. Maar dat geldt ook voor ondernemers, waar Dijk en Waard bijzonder rijk aan is. Mijn moeder had een eigen bedrijf en ik heb zelf jarenlang een bedrijf gehad dat trainingen verzorgde voor medezeggenschapraden, waardoor ik goed snap wat de belangen zijn voor ondernemers.”

Na de zomervakantie zal je Maarten Poorter geregeld tegenkomen bij evenementen en bijzondere gebeurtenissen, maar zéker ook langs de lijn en in het winkelcentrum. Ook in de krant zul je van hem horen, aangezien hij een eigen column krijgt in de beide edities van het Nieuwsblad Dijk en Waard. Hierin neemt hij je mee in zijn wereld als burgemeester van Dijk en Waard.

Maarten Poorter wil vooral een zichtbare en benaderbare burgemeester zijn.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Zanggroep MiXXt! viert vijftiende verjaardag Uit 25 nov, 13:07
Afbeelding
Stichting Miss IQ heeft in 2022 hard aan de weg getimmerd Algemeen 25 nov, 11:40
Afbeelding
Wat is er te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 25 nov, 10:05
Afbeelding
Veel prijzen voor EBI-Sports in Alkmaar Sport 25 nov, 09:24
Afbeelding
Wijkagent Anne Kees Meines column 24 nov, 20:25
Afbeelding
Dennis Bruijn alias dj DNS laat alle generaties dansen Algemeen 24 nov, 20:00
Afbeelding
Dijk en Waarders scoren landelijk met groep acht musical ‘Dresscode’ Algemeen 24 nov, 16:09
Afbeelding
Marian de Wit verfraaide Caminopaadje met enorme muurschildering Algemeen 24 nov, 15:31
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Groot feest bij diamanten bruidspaar Co en Riet Zut-Ottenbros Algemeen 24 nov, 13:24
Afbeelding
Cursus Waarnemen bij Sterrenwacht Saturnus Algemeen 24 nov, 12:57
Afbeelding
Amnesty Write for Rights: brieven schrijven tegen onrecht Algemeen 24 nov, 12:26
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief