Maarten Poorter officieel geïnstalleerd als eerste kroonbenoemde burgemeester Dijk en Waard

Algemeen
Poorter schudt de hand van collega-burgemeester Anja Schouten van Alkmaar, om de toekomstige samenwerking te beklinken.
Poorter schudt de hand van collega-burgemeester Anja Schouten van Alkmaar, om de toekomstige samenwerking te beklinken. (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD - Met het uitspreken van de woorden ‘Dat verklaar en beloof ik’ werd Maarten Poorter (43) woensdagavond 13 juli officieel beëdigd als eerste kroonbenoemde burgemeester van Dijk en Waard. Tijdens een bijzondere raadsvergadering, waar behalve college- en raadsleden, politici uit de regio en vertegenwoordigers van de veiligheids- en samenwerkingspartners uiteraard ook familie en vrienden van Poorter aanwezig waren, werd uitgelegd waarom Poorter door de vertrouwenscommissie de ideale kandidaat werd bevonden om de jonge fusiegemeente te leiden. Als verbinder, met empathisch vermogen en betrokkenheid maar ook met slagkracht, creativiteit en stressbestendigheid is hij volgens alle sprekers de juiste man op de juiste plaats.

Onder toeziend oog van zijn vrouw en drie van zijn vier kinderen kreeg Poorter de ambtsketen omgehangen door Commissaris van der Koning Arthur van Dijk, die in zijn speech refereerde aan het feit dat er een nieuwe lichting veertigers opduikt in Noord-Holland die de rol van burgemeester op zich nemen. Daarnaast stipte aan dat het voor politici in het algemeen en burgemeesters in het bijzonder een uitdagende tijd is. “Tegen de bedreigingen richting politici moeten we ons blijven verzetten en afzetten”, zei hij. 

Raadslid Carola van ‘t Schip (DOP) sprak als voorzitter van de vertrouwenscommissie dat Dijk en Waard op zoek was naar een zichtbare en benaderbare burgemeester die verbinding stimuleert en dat het enthousiasme over Poorter merkbaar groeide tijdens de gesprekken. Namens het college gaf wethouder Nils Langedijk aan welke lastige taken er voor Poorter liggen, met onder meer de bouw van voldoende woningen, het op peil houden van het vestigingsklimaat voor ondernemers en de energietransitie, maar dat hij de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet. “In Amsterdam-Oost lanceerde je ‘Buurman voor één dag’, misschien moet je dat hier ook maar eens introduceren.”

Na een muzikaal intermezzo van Grote Prijs-winnares Aylien Wartanian nam Jasper Nieuwenhuizen als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad het woord. Hij vergeleek de rol van burgemeester met een diamant (’bijschaven blijft nodig’) en wenste Poorter een briljant burgemeesterschap toe. Namens de collega’s in de regio sprak Anja Schouten, burgemeester van Alkmaar en voorzitter van de burgemeesterskring Regio Alkmaar, het belang uit van een goede regionale samenwerking en nodigde Poorter uit om in september de kaasbel te luiden op de kaasmarkt (’een eer die alleen is weggelegd voor heel bijzondere relaties’). Dat Poorters goede vriend Menno van der Veen kort daarna onthulde dat de nieuwe burgemeester veel lekker vindt maar absoluut niet van kaas houdt, leverde dan ook de nodige hilariteit op. 

En toen was het woord aan de nieuwbakken burgemeester zelf. Poorter beloofde een ambassadeur voor het verenigingsleven te zijn (’het sociale cement’)  en zich graag te willen onderdompelen in de samenleving zoals zijn voorgangers - Peter Rehwinkel en Bert Blase waren aanwezig, Leontien Kompier was helaas verhinderd - dat ook gedaan hebben en benadrukte met iedereen in gesprek te willen gaan: “Ik wil oog hebben voor iedereen in Dijk en Waard.” Hij benoemde daarbij specifiek de jeugd, die hij graag een stem wil geven. “Ik ga aan de slag en ga mijn best doen.”

Jasper Nieuwenhuizen heet Maarten Poorter van harte welkom.
De aanwezigen worden toegesproken door Poorter, die aangeeft er ontzettend veel zin in te hebben.