Grofvuil vanaf oktober direct aan huis opgehaald

Algemeen
Grofvuil wordt straks direct aan huis opgehaald.
Grofvuil wordt straks direct aan huis opgehaald. (Foto: Pixabay)

DIJK EN WAARD - In oktober start de gemeente Dijk en Waard met een proef om grof huisvuil voortaan direct aan huis op te halen. Via een app of website kunnen inwoners gemakkelijk een ophaalafspraak maken met een keuze uit beschikbare momenten.

De gemeente gaat bij het inzamelen van goederen meer samenwerken met kringloopbedrijven. Op het afgesproken moment komt daarom iemand van een kringloopwinkel of een medewerker van de gemeente bij je aan de deur om de goederen op te halen. Hierbij valt te denken aan meubels, kasten, elektrische apparaten of oud ijzer. 

Beter afval scheiden 

Al ons afval is een grondstof voor nieuwe producten. Door de aangeboden goederen voortaan apart en in goede en schone staat aan huis in te zamelen, zorgt de gemeente ervoor dat meer grondstoffen kunnen worden hergebruikt. Zo kunnen meubels nog naar een kringloopwinkel en grondstoffen zoals oud ijzer krijgen een tweede leven door recycling bij een verwerker van oud ijzer. Want als al ons afval goed gescheiden wordt, kunnen deze grondstoffen weer dienen als basis voor nieuwe producten.

Schonere omgeving 

De huidige manier van het inzamelen van grof afval zorgt vaak voor zwerfafval. Afval wat niet goed is vastgebonden waait weg of tijdens het verplaatsen vallen er stukken af. Maar het komt ook doordat mensen uit de buurt andere goederen illegaal bijplaatsen. Alleen aangeboden goederen waar een afspraak voor is gemaakt, kunnen worden opgehaald. Bijgeplaatste goederen die niet zijn aangemeld blijven langer liggen. Daarnaast worden ook regelmatig illegaal geplaatste goederen op of rondom ondergrondse containers geplaatst. Hierdoor kan de gemeente deze containers pas legen als een ander voertuig de troep heeft opgeruimd. U kunt zich dus voorstellen dat dit niet alleen voor hinder en extra zwerfafval zorgt, maar gelijk onze hele leefomgeving een rommelige aanblik geeft. Dit was voor de gemeente de aanleiding om te starten met deze proef. 

Afvalscheidingsstation

Gemeente Dijk en Waard heeft twee afvalscheidingsstations waar inwoners van maandag tot en met zaterdag tussen 08.00 en 16.00 uur gratis terecht kunnen met al hun huishoudelijk afval. Deze locaties zijn te vinden aan Berrie 8 in Oudkarspel en Beukenlaan 25 in Heerhugowaard. Inwoners zijn hier zonder afspraak welkom om hun afval weg te brengen en te sorteren. Neem dan wel een legitimatiebewijs mee. 

De proef met de inzameling aan huis loopt een half jaar. Daarna wordt gekeken of deze nieuwe manier van inzamelen voor de gewenste resultaten zorgt.

Zie de Afvalwijzer van gemeente Dijk en Waard voor meer informatie.