Grofvuil in Dijk en Waard laten ophalen of wegbrengen: hoe werkt dat?

Algemeen
Grofvuil in Dijk en Waard: alles wat je moet weten.
Grofvuil in Dijk en Waard: alles wat je moet weten. (Foto: Pixabay)

DIJK EN WAARD - Waar kun je je grofvuil in Dijk en Waard heenbrengen, hoe gaat grofvuil ophalen in Dijk en Waard in z’n werk en wat valt er eigenlijk precies onder ‘grofvuil’? In dit artikel zetten wij alles op een rij wat je moet weten!

Een flinke verbouwing, een grote schoonmaak of eindelijk eens de tuin aanpakken. Waar gewerkt wordt, ontstaat afval. Maar, als het afval niet in de groene of grijze container past, waar laat je het dan? Heb jij grofvuil in Dijk en Waard en wil je dit laten ophalen of zelf wegbrengen? Wij leggen je uit hoe je in de gemeente Dijk en Waard netjes van je grof afval afkomt.

Wat is grofvuil?

Thuis kun je al jouw afval goed scheiden. Plastic, etensresten, blik en tuinafval gaan met gemak in de grijze of groene bak of ondergrondse container. De rest valt onder grofvuil of grof afval. Een kapotte televisie, een versleten stoel, je oude smartphone, grote takken, verfblikken en bouw- en sloopafval; dit afval hoort niet thuis bij het rest- en gft-afval. Veel van dit grofvuil kan in Dijk en waard opgehaald of ingeleverd worden. Maar waar? En hoe werkt dat?


Grofvuil Dijk en Waard gratis laten ophalen

De gemeente Dijk en Waard haalt vanaf oktober 2022 gratis grof huishoudelijk afval op bij inwoners thuis. Wanneer inwoners ervoor kiezen om grof afval thuis op te laten halen, maken zij hiervoor een afspraak en moeten ze thuis zijn als het opgehaald wordt. Deze nieuwe manier van ophalen is een proef die tot en met maart 2023 duurt. De proef heeft twee doelen. Het moet zwerfafval tegen gaan en het scheiden van afval verbeteren.

Inwoners kunnen makkelijk een afspraak maken via de digitale Afvalwijzer door in te loggen met een postcode en huisnummer. Dit kan via mijnafvalwijzer.nl

Voorwaarden ophalen grofvuil Dijk en Waard

Let op, voor je een afspraak maakt check je of jouw grofvuil voldoet aan de onderstaande voorwaarden. 

- Er wordt alleen het afgesproken afval opgehaald, geen andere soorten afval. Hiervoor dien je een aparte afspraak te maken.
- Er is iemand aanwezig wanneer de chauffeur langskomt voor het afval.
- Als de chauffeur belt zet je jouw afval buiten klaar.
- De gemeente komt jouw goederen niet binnen weghalen.
- Het grofvuil mag niet meer dan 3m³ (3 kuub) zijn.
- Je bundelt losse materialen in bundels van maximaal 20 kilo.
- De bundels mogen niet langer zijn dan 1,5 meter.

Kijk voor meer informatie en/of materialen die je juist niet mag aanbieden bij een grof afval afspraak in Dijk en Waard op de website van de gemeente.

grofvuil dijk en waard grof afval heerhugowaard langedijk
Dump je grofvuil niet maar laat het ophalen of breng het weg! - Pixabay

Afvalkalender gemeente

Op www.mijnafvalwijzer.nl of via de AfvalWijzer-app zijn de ophaaldagen voor 2023 te bekijken. Voer je huisnummer en postcode in en je krijgt gelijk de actuele ophaaldagen voor jouw straat te zien. Je kunt ook instellen dat je een automatische notificatie krijgt wanneer welke bak aan de weg gezet moet worden. Dit kan via de app op de smartphone of tablet met een pushmelding of via een e-mailbericht. Om de app te downloaden zoekt je in de Appstore naar ‘AfvalWijzer’ van de ontwikkelaar ‘Addcom Direct’.

Via de website en app van de AfvalWijzer is het mogelijk om een jaaroverzicht te downloaden als pdf. Deze kun je printen en op een handige plek in huis ophangen. Mensen die geen smartphone, tablet of computer hebben, kunnen eind januari hun persoonlijke jaaroverzicht aanvragen via de receptie van het gemeentehuis.

Grofvuil Dijk en Waard (gratis) zelf wegbrengen: openingstijden afvalscheidingsstations

Als inwoner van de gemeente Dijk en Waard kun je jouw grof afval gratis naar het afvalscheidingsstation in Heerhugowaard of Oudkarspel brengen. Bij aankomst moet je je legitimeren met je rijbewijs of een document waarop jouw adres staat. Hieronder lees je de openingstijden.

Afvalscheidingsstation Heerhugowaard (Beukenlaan 25)
Open: maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 16.00 uur.
Gesloten op zondag.

Afvalscheidingsstation Oudkarspel (Bedrijventerrein Beekland, Berrie 8)
Open: maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 16.00 uur.
Gesloten op zondag.