Moeders kunnen even op adem komen in het MamaCafé

Algemeen
Terwijl de kleine Mason en Annabel lekker spelen, kunnen hun moeders even bijpraten en ervaringen uitwisselen onder het genot van een kopje koffie of thee.
Terwijl de kleine Mason en Annabel lekker spelen, kunnen hun moeders even bijpraten en ervaringen uitwisselen onder het genot van een kopje koffie of thee. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Het MamaCafé is een plek waar (jonge) moeders even op adem kunnen komen. Of je nou recent bevallen bent en je ei kwijt wilt over hoe je bevalling of kraamtijd is verlopen, informatie zoekt over borstvoeding, babymassage, babygebaren, voeding of opvoedzaken of het gewoon fijn vindt om met andere moeders een kop koffie of thee te drinken terwijl je kindje lekker met leeftijdsgenootjes speelt – je bent van harte welkom bij het MamaCafé Dijk en Waard.

Het is deze maandagochtend minder druk dan normaal, maar de moeders die komen vinden het fijn om even bij te praten. De mama van de 17 maanden oude Annabel komt vooral omdat haar dochter niet naar een kinderdagverblijf gaat. “Hier kan ze toch met andere kindjes spelen.” Marian, één van de drie vrijwilligsters die het MamaCafé runnen, zet een kist vol met speelgoed neer waar Annabel mee gaat spelen. Als Mason, die deze week zijn eerste verjaardag viert, zijn fruithapje op heeft, gat ook hij op de kist af, zodat hun moeders even de handen vrij hebben. Marian is zelf tijdens de hittegolf bevallen van haar tweede kindje. De kleine Sven is pas zeven weken oud en nog erg aanhankelijk aan zijn moeder. Een andere moeder komt binnen met haar dochtertje. Zij vertelt blij te zijn met het MamaCafé omdat ze nog niet zo lang in Heerhugowaard woont en hier op een laagdrempelige manier mensen kan leren kennen. “En je bent er even uit hè.”

Elkaars klankbord

Alle moeders vragen zich weleens af: doe ik het wel goed? Onderlinge herkenning is wat veel moeders naar het MamaCafé trekt. “Je deelt je ervaringen, bent elkaars klankbord. De kindjes zijn zo’n beetje even oud, dus we lopen allemaal tegen dezelfde dingen aan. Dan is het fijn om te horen hoe andere moeders ermee omgaan”, vertelt Sylvia, de mama van Mason. “Voor mij is voeding bijvoorbeeld een hot item momenteel.” Regelmatig wordt een gastspreker uitgenodigd om te vertellen over relevante thema’s. De workshop kindergebaren, die je leert makkelijker en sneller met je kindje te communiceren, was bijvoorbeeld een groot succes. “Volgende maand komt gezinscoach Fatma Tastan langs om te praten over hoe je de balans terug kunt brengen in de leven als er een kindje is gekomen”, vertelt Marian. “Want daar lopen veel moeders tegenaan: hoe kun je al die ballen tegelijk in de lucht houden.”


Moeders steunen moeders: ‘Fijn om te horen hoe andere moeders alles aanpakken.’ - (Foto: AG Heeremans Photography)

Prachtige plek

Het MamaCafé, dat gerund wordt door vrijwilligers, bestaat al bijna tien jaar en zit sinds vorig jaar in het pand van verloskundigenpraktijk Zonwaard aan het Van Eedenplein 1, naast wijkcentrum De Horst. Marian: “We zijn echt heel blij met deze plek, we hebben zelfs een verschoningsruimte en er is goed zicht op de kindjes. Mede dankzij een bescheiden vergoeding die we vanuit het potje ‘Bewonersinitiatieven’ van de gemeente Dijk en Waard ontvangen, kunnen we gebruikmaken van deze prachtige locatie. Wel zoeken we nog een extra vrijwilliger die ons kan ondersteunen, bijvoorbeeld als gastvrouw op de maandagen of in de (online) promotie van het MamaCafé. Denk je iets voor ons te kunnen betekenen? Kom dan eens langs of laat van je horen via mamacafehhw@gmail.com.”

Kom je ook? 

Elke twee weken is er een MamaCafé, afwisselend op de maandag en de vrijdag. Vanwege de herfstvakantie is de eerstvolgende keer een weekje later, vrijdag 28 oktober van 09.30 tot 11.30 uur. Aanmelden is niet nodig; er is open inloop. De gastlezing van gezinscoach Fatma Tastan staat voor maandag 7 november op de agenda. De entree bedraagt 2 euro per moeder. 

Meer info vind je op www.mamacafehhw.nl en de Facebookpagina @mamacafehhw.