Burgemeester Maarten Poorter in gesprek met klimaatburgemeesters

Algemeen
Burgemeester Maarten Poorter ontmoet klimaatburgemeesters Petra van Kleef (l) en Iris van Asselt.
Burgemeester Maarten Poorter ontmoet klimaatburgemeesters Petra van Kleef (l) en Iris van Asselt. (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD - Burgemeester Maarten Poorter van de gemeente Dijk en Waard heeft donderdagochtend 1 december twee van zijn ‘collega’-burgemeesters ontmoet. Bij de duurzame wooncommunity LiberTerra in recreatiegebied Geestmerambacht ging hij in gesprek met Petra van Kleef en Iris van Asselt, de klimaatburgemeesters van de gemeente. Volgens Petra en Iris was het een heel inspirerende ontmoeting, die ondanks dat het veel te kort duurde volop aanknopingspunten gaf voor een vervolg.

Eerder dit jaar hadden Iris en Petra al een goed gesprek met waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel. “Maar het is fijn om ook kennis te maken met onze nieuwe ‘vaste’ burgemeester. Zo ontmoet je twee burgemeesters in één jaar”, lacht Petra. De afspraak was in het kenniscentrum van woongemeenschap LiberTerra Geestmerambacht, waar Iris woont in haar dubbele Tiny House. “Daar spraken we over wat wij doen als klimaatburgemeesters en welke kansen we zien voor onze gemeente. Gelukkig zijn we door ons klimaatburgemeesterschap al in gesprek geweest met de afdeling Duurzaamheid van de gemeente en met de wethouder. We hadden wel een dag kunnen vullen om te kletsen over duurzaamheid, hoe we wonen en welke prachtige en inspirerende initiatieven er in de regio zijn! Maar we hadden maar een uur, daarom hebben we een filmpje gemaakt om de burgemeester op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met LiberTerra, voedselbos De Groene Oase, de verpakkingsvrije winkel Biobees en de Pluktuin van Geesje. Mieke Elzenga van LiberTerra, Mena Leila Kilani van Innovatieraad Alkmaar en Otto Rozing van de duurzame timmerfabriek gaven een korte toelichting.”

Verplichte kost

Ook lieten Iris en Petra burgemeester Poorter zijn eigen impact op de planeet berekenen op www.mijnverborgenimpact.nl. “Het uur vloog om en het bleek wel dat we veel te kort tijd hadden om onze kennis uit te wisselen, maar des te meer reden en oprechte interesse om nog eens verder te praten. We gaven Maarten het boek ‘Happy 2050 Scenario’ van Babette Porcelijn mee. Wat ons betreft verplichte kost voor CEO’s, managers en bestuurders, want het is hét handboek om onze wereld veilig naar het jaar 2050 te laveren.”