Praat mee over het Open Sportpark: ‘Living Lab’ van start bij SVW’27

Algemeen
De aftrap van het Living Lab in de bestuurskamer van SVW '27.
De aftrap van het Living Lab in de bestuurskamer van SVW '27. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD - De deuren van de accommodatie openzetten zodat anderen er gebruik van kunnen maken. De sportaccommodatie is een centraal punt in de wijk, waar iedereen uit de wijk iets kan doen op het gebied van gezondheid, welzijn en welbevinden. Dat is het idee achter het Open Sportpark. Bij voetbalvereniging SVW’27 wordt een pilot gehouden van een project dat uiteindelijk op meerdere locaties in heel Dijk en Waard zal worden uitgerold. Met een even gezellige als informatieve bijeenkomst in de bestuurskamer van de club aan de Parklaan werd vrijdag 13 januari de aftrap gegeven voor het ‘Living Lab’.

Een plek waar iedereen de hele dag kan sporten, recreëren, hobbyen en elkaar kan ontmoeten. Dat is het Open Sportpark. “De Open Club is een filosofie, een manier van denken binnen de vereniging én daarbuiten”, verduidelijkt Jasmijn van Vliet, verbinder binnen Heerhugowaard Sport. “De club heeft een maatschappelijke functie die optimaler benut kan worden. Daarin kan ze ook een rol spelen in het tegengaan van allerlei sociaal-maatschappelijke issues, zoals eenzaamheid, armoede en overgewicht. 

SVW’27 is voorloper

SVW’27 is hier al enige tijd mee bezig en is een voorloper binnen Dijk en Waard. Zij hebben bijvoorbeeld een stagecoördinator in huis, Jack Contze, die contacten onderhoudt met studenten van het Horizon College die helpen bij het onderzoek naar de behoeften van omwonenden. Drie studenten Sociaal Werk - Dilara Varli, Tommy Zwart en Stijn Barhorst - worden ingezet om een enquête te houden onder buurtbewoners. Zoeken ze een plek waar ze een potje kunnen poolen, breien of boeken kunnen ruilen? Dan kan dat bij SVW’27. Een eenzame buur mag er gerust een kopje koffie komen drinken. Daarvoor hoef je nergens lid van te worden of contributie voor te betalen. Dat wil ik graag benadrukken, omdat dat voor veel mensen een drempel kan zijn. Het Open Sportpark staat echt open voor iedereen.”

Veel enthousiasme

Jack Contze vult aan: “Het terrein van SVW moet een algemeen sportpark worden, waar naast de voetbalvereniging en handbalclub Tornado meerdere (sportieve) faciliteiten te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een boardingveld en een skatebaan. Om dat te kunnen bewerkstelligen is het wel nodig dat zowel SVW als Tornado een stuk opschuiven richting de Oosttangent.” Binnen SVW leeft veel enthousiasme voor het project. Naast Jack zijn ook hoofd jeugdopleiding Ed Veldhuisen, Jeroen Appelman (Vastgoed en Terreinen), Peter de Groot van supportersvereniging de Groen Zwarte Maten, vrijwilligerscoördinator Gerie erbij betrokken. Renate Robert begeleidt de studenten vanuit het Horizon College én ondersteunt SVW. “Studenten gaan op onderzoek uit naar de behoefte van de buurt en haar bewoners. Zij helpen de club bij het vinden van vrijwilligers en nieuwe leden. Dit doen zij op een meer hedendaagse - dat hoop ik althans - manier. Daarbij gaan zij de normen en waarden van SWV’27 extra naar voren brengen. Het clubgevoel, erbij horen en daar samen zorg voor dragen”, aldus Renate.

Ook Ellen Touray van MET Welzijn, sportcoach Jip van Otterloo sloten zich aan bij de projectgroep. Jack: “Binnen SVW heeft het projectteam de ruimte gekregen om als het ware een Living Lab te creëren, waarvan het project Hybride de eerste taak is. Ik hoop én verwacht dat binnen het Lab de komende jaren verschillende projecten het levenslicht zullen zien en uitgevoerd gaan worden.”

Buurtbewoners, praat mee

Binnen het project Hybride zal het team zich voornamelijk bezig gaan houden met de transitie die de gemeente voorstelt - van club naar open sportpark - en de rol van SVW hierin. Jasmijn: Via het onderzoek van de studenten worden ook de buurtbewoners hierbij betrokken. Afhankelijk van de uitkomsten worden allerlei maatschappelijke organisaties, zoals MET, het jongerenwerk en de buurtsportcoaches van Heerhugowaard Sport erbij betrokken. Samen kunnen zij activiteiten ontplooien die plaats kunnen vinden op het terrein van SVW. Uiteraard wordt altijd rekening gehouden met de club; het gaat echt om de momenten dat er niks gebeurt op het complex.” “De enquête is tevens bedoeld om aan de buurtbewoners te vragen: wat kan de club voor u betekenen, en wat kunt u voor de club betekenen. Zo hopen we meer (ver)binding tot stand te brengen tussen de vereniging en de wijk”, aldus Jack. 

Elke vrijdag Living Lab

Andere deelprojecten die op stapel staan zijn de Afsluitingsdag in juni, waarvoor niet alleen SVW-leden worden uitgenodigd, maar ook buurtbewoners. Ook is er een deelproject waarin de sponsors betrokken worden; welke rol kunnen zij spelen? Jack: Al bij al is het Open of Hybride Sportpark een ambitieus plan dat de komend maanden gestalte gaat krijgen in het Living Lab bij SVW. Het projectteam nodigt omwonenden en anderen die graag willen meepraten en -denken uit langs te komen bij het Living Lab, elke vrijdag van 09.30 tot 15.00 uur in de bestuurskamer van de vereniging. “Wil je een bijdrage leveren of heb je goede ideeën? Dan ben je van harte welkom. Via deze krant en www.rodi.nl/dijkenwaard houden wij heel Dijk en Waard graag op de hoogte van de ontwikkelingen.”

Meer weten? Mail naar hjo@svw27.nl.