Reis mee met Opera Avanti door Wenen, Napels en Milaan

Algemeen
Dompel je onder in Italiaanse en Weense sferen - meezingen mag!
Dompel je onder in Italiaanse en Weense sferen - meezingen mag! (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD – Ga zondagmiddag 7 mei mee op een muzikale reis door Wenen, Napels en Milaan! In Cool kunst en cultuur geniet je van een mix van Weense operette, Napolitaanse liederen en een vleugje opera. “Het wordt een feest der herkenning”, weet organisator Jacques Does. “’Figaro’ uit ‘De barbier van Sevilla’, het duet uit ‘De Parelvissers’, ‘La Traviata’ en het wereldberoemde bloemenduet – dat kent iedereen. En het Napolitaanse repertoire kent een aantal onvervalste meezingers. Haak aan en doe gezellig mee!”

Jacques Does brengt op verzoek sfeervolle meezingers naar Cool

Jacques is afkomstig uit Heerhugowaard-’t Kruis, maar woont al jaren in België waar hij sinds 1982 als operazanger bij de Muntschouwburg zingt. Met zijn gezelschap Opera Avanti creëert hij toegankelijke muzikale producties in een bescheiden setting. De afgelopen jaren bracht hij onder meer ‘Carmen’, ‘La Traviata’ en ‘Die Zauberflöte’ naar Heerhugowaard. Daarna volgden het operetteconcert ‘Wien nu Du allein’ (2018), het Napolitaanse meezingfeestje ‘O Sole Mio’ (2019) en vorig jaar ‘Wiener Melange’, een verzameling meezingers uit de Duitse en Oostenrijkse operette. Dit jaar combineert hij dat alles tot een vrolijke mix onder de titel ‘Een muzikale reis door Wenen, Napels en Milaan’.

‘Funiculi Funicula’

“Dat is speciaal op verzoek van het publiek”, vertelt Jacques. “Vorig jaar hebben we de bezoekers van ‘Wiener Melange’ gevraagd wat ze het allerliefste willen horen. Het blijkt dat de mensen het liefste een mix willen horen van alles wat Opera Avanti de afgelopen jaren op de bühne heeft gebracht. En dat is dat ook wat ze 7 mei zullen krijgen.” Operettestukken als ‘Ein Nacht in Venedig’ en ‘Die Lustige Witwe’ worden afgewisseld met Napolitaanse liedjes die iedereen kent – of toch in elk geval in een Nederlandse vertaling: ‘Twee ogen zo blauw’, ‘Funiculi Funicula’, ‘Het vissersleven’. “Het zou geweldig zijn als de hele zaal gezellig meezingt. In het Nederlands, of als je de tekst kent in het Italiaans; dat maakt niet uit. De sfeer staat voorop.”

In de watten gelegd

Hoewel hij officieel met pensioen is, zal bas Jacques op 7 mei ook weer meezingen. “Ik ben al druk aan het oefenen, want er zit wat roest op de stembanden. De andere solisten die ik meebreng naar Cool zijn sopranen Gianna Cañete Gallo en Karen Vermeiren, tenoren Denzil Delaere en Yves Saelens en bariton Koen van Agtmael. We worden begeleid door David Miller op piano, Laetitie Cellura op viool en Laura Sandrin op dwarsfluit. Hugo Segers zorgt net als voorgaande jaren voor sfeervolle projecties en de zaal is versierd met verse chrysanten van Dekker.” Het feest begint overigens al in de entreehal, waar een accordeoniste de sfeer er alvast goed inbrengt. Het ontbreekt de gasten aan niets: ze worden heerlijk in de watten gelegd. Voorafgaand aan de voorstelling wordt koffie geserveerd met iets lekkers, verzorgd door de Lekkere BAKR Jos Rood, en in de pauze krijgen bezoekers een lekker glas Riesling geserveerd. Als dát geen feestje wordt!

Zin in een muzikale reis door Wenen, Napels en Milaan met Opera Avanti Reserveer dan nu je toegangskaarten op www.coolkunstencultuur.nl. Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting NUT en Ruiter Dakkapellen.

PATRICIA SMAGGE