Laatste optreden van The Hugo Singers met afscheidsconcert ‘Uitgeknipt’

Cultuur
Met pijn in het hart nemen de leden van The Hugo Singers - hier met dirigente Marie Anne Pak - afscheid van hun geliefde koor. 'Voor de meesten is het wel goed zo.'
Met pijn in het hart nemen de leden van The Hugo Singers - hier met dirigente Marie Anne Pak - afscheid van hun geliefde koor. 'Voor de meesten is het wel goed zo.' (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD – Na bijna 28 jaar valt zaterdag 24 juni definitief het doek voor The Hugo Singers. Dan zingen de achttien heren onder leiding van dirigente Marie Anne Pak voor het laatst à capella hun liederen. Het afscheidsconcert heeft de titel ‘Uitgeknipt’ gekregen en wordt gehouden in de Ontmoetingskerk in Heerhugowaard.

“Met pijn in het hart nemen we afscheid”, vertelt koorlid Gerard Brink, die jarenlang heeft genoten van de optredens, de repetities, de vriendschappen en de vaste afsluiting met de ‘afterglow’. “Daarmee bedoelen we dat er na iedere repetitie nog wordt nagezongen onder het genot van een drankje. Dat zullen we erg gaan missen, maar het is niet anders. Onze dirigente Marie Anne Pak stopt er na zestien jaar mee en we hebben het besluit genomen om niet meer op zoek te gaan naar een nieuwe dirigent. Onze leeftijden variëren tussen 74 en 77 jaar en voor de meesten is het wel goed zo. Maar niet zonder nog een laatste optreden, dat tevens het officiële afscheid wordt.’’

Barbershop

In 1995 werd in Heerhugowaard een muziekgezelschap opgericht onder de naam ‘The Sir Hugo Worthy Singers’, een mannenkoor dat Barbershopsongs op zijn repertoire zet. “Een paar maanden later werd ook een dameskoor opgericht genaamd The Hugo Barber Ladies. Zij blijven gewoon bestaan”, zegt vertelt Rob van de Wart, die jarenlang heeft meegezonden en altijd bereid was bij optredens de helpende hand uit te steken. “The Hugo Singers werd opgericht door een aantal heren, van wie Mart Vegelien, Jan Gootjes en Gabriel Hoogenbosch nog altijd zingen in het koor.”

Zonder begeleiding

Barbershop wordt gezongen zonder begeleiding van instrumenten, à capella dus. Iedere song wordt in vierstemmige, harmonieuze akkoorden gezongen. Gerard: “De begintoon wordt aangegeven door een zogenaamde ‘Pitchpipe’ en vervolgens spreiden de vier stemsoorten. De ‘leads’ zingen de melodie, de ‘bassen’ de laagste en de ‘tenors’ de hoogste partij en de ‘baritons’ vullen de akkoorden verder op. Het is vreselijk jammer dat onze dirigente ermee stopt, maar ze heeft het wel zestien jaar met ons uitgehouden.’’

Honderden songs

Het mannenkoor begon met twee songs: ‘From the First Hello to the Last Goodbye’ en ‘Aura Lee’. De laatst geleerde song is ‘Country Roads Take Me Home’ van John Denver. “In al die jaren hebben we wel meer dan honderd songs ingestudeerd. De zogenaamde ‘catsongs’ zijn een vast onderdeel van ons repertoire en we mogen zeker niet de kerstsongs vergeten. Memorabel zijn de kerstoptredens in de Allemanskerk in Oudkarspel, waar in een samenwerking van vier koren, allen onder leiding van Marie Anne Pak, het kerstfeest werd ingeluid.”

Afscheidsconcert

Onder de titel ‘Uitgeknipt’ verzorgt The Hugo Singers zaterdag 24 juni een afscheidsconcert in de Ontmoetingskerk in Heerhugowaard. Gerard: “Inclusief de koorleden kunnen daar tweehonderd gasten ontvangen worden. We hopen natuurlijk dat we zoveel mogelijk vaste bezoekers mogen ontvangen. De entree is gratis, maar bezoekers dienen zich wel van tevoren aan te melden. Want ook hier geldt: vol is vol.’’

Emotioneel

Het afscheid zal best emotioneel worden voor de mannen, die al jarenlang samen hebben gezongen, iedere week hebben gerepeteerd en lief en leed met elkaar hebben gedeeld. Rob: “We zijn een grote vriendengroep geworden. We hebben ook een oproep gedaan aan oud-leden om een leuke anekdote op papier te zetten. Die worden dan tussen de songs door voorgelezen. We gaan er een mooi en waardig afscheid van maken.” Gerard: “Zingen doet een mens goed. Ik weet zeker dat we het samenkomen zullen missen.”

Het afscheidsconcert bezoeken? Graag vooraf aanmelden bij Gerard Brink via info@barbershopheerhugowaard.nl. Er is ruimte voor 180 personen.