Jan Tybout krijgt inspiratie door fiets- en wandeltochten

Cultuur
Jan Tybout geconcentreerd bezig aan weer een nieuwe kunstwerk.
Jan Tybout geconcentreerd bezig aan weer een nieuwe kunstwerk. (Foto: Fer Korver)

SINT PANCRAS – Het Nederlandse landschap is een onuitputtelijke inspiratiebron voor veel schilders. Om met schilderen aan de slag te gaan, heeft Jan Tybout (72) uit Sint Pancras met fiets- en wandeltochten de inspiratie gekregen voor vele van zijn schilderijen. Jan Tybout begon pas op late leeftijd te schilderen, maar heeft al een prachtige collectie opgebouwd.

“Ik vind het geweldig om op deze wijze heel dicht bij de natuur te zijn. De kunststroming De Romantiek – bekend als een specifieke cultuurperiode uit de westerse geschiedenis – heeft mij op weg geholpen om op een andere wijze naar de omgeving te kijken.” Bossen, duin en water, polders, het heuvelachtige landschap, zelfs tot over de grenzen naar België. Maar naast de liefde voor de natuur schildert Jan ook portretten, gebouwen, zoals bijvoorbeeld de Witte Kerk in Sint Pancras en Scheepswerf De Helling, eveneens in Sint Pancras. Maar ook een vrouw op het strand en knotwilgen in de IJssel. 

Koedijk

Jan Tybout is geboren in Den Haag, maar verhuisde met zijn ouders op twaalfjarige leeftijd naar Amsterdam. “Daar heb ik gewoond tot 1990, ben daar gaan samenwonen en in 1990 verhuisden mijn vrouw en de kinderen naar Koedijk. Amsterdam werd te vol en we wilden ruimte. Dat hadden we in Koedijk. De wens om uiteindelijk te verhuizen naar Sint Pancras kwam uit. Sinds 2017 zijn we hier in dit mooie dorp gaan wonen.” In de huiskamer hangen verschillende kunstwerken, maar ook veel portretten. Van zijn inmiddels overleden vrouw en ook van de kleinkinderen Linde, Thomas en Wouter.

ICT

Jan heeft vrijwel zijn hele werkzame leven als ICT-er gewerkt. “Toen wij naar Koedijk en later Sint Pancras verhuisden ging ik iedere dag met de trein naar Amsterdam waar ik werkte. Ik ben pas laat begonnen met schilderen. Mijn vader schilderde ook graag. Ik heb me aangesloten bij Crejat in Alkmaar. Ik heb daar totaal zeven jaar geschilderd. Heel veel geleerd. Ze hadden een uniek leerproject. De docenten van Crejat zijn er altijd op uit om je kennis over techniek en je inzicht voor vormgeven te vergroten. Na die zeven jaar heb ik nog een cursus fijnschilderen in Heemskerk gevolgd. Daar is de techniek tot in de puntjes bijgebracht. Een van mijn schilderijen met fijnschilderen is het aandrijfmechanisme van een stoomlocomotief uit een museum in Beekbergen. Schilderen geeft mij een gevoel van vrijheid. Alles mag en er moet niets, maar je moet wel durven, jezelf zijn. En een eigen stijl laten zien.”

Kunstroute

Kortgeleden exposeerde Jan nog een aantal schilderijen in een galerie in Amstelveen. “En op 25 en 26 mei doe ik mee aan de Kunstroute Heerhugowaard. Ik ben welkom in het gemeentehuis van Dijk en Waard. In het najaar plannen voor een expositie in Bergen en natuurlijk de Kunstroute van Sint Pancras.” Toen het Frans Hals Museum een speciale portretwedstrijd wilde houden, heeft Jan een foto van een schilderij opgestuurd. Oma met kleinkinderen op de fietspont rond het Alkmaardermeer. De foto van het schilderij staat op de website van de portretprijsvraag.

Als basis voor zijn schilderijen maakt Jan foto’s van details van het Nederlands landschap en combineerde foto’s tot een compositie. “Experimenteren met acryl, olieverf op waterbasis en traditioneel olieverf om de compositie tot leven te brengen. Om de natuur in al zijn wonderlijke schoonheid laten zien.” Zie ook de website: https://tybout.exto.nl

Door: Ruud de Waard

Naast het schilderen in de natuur maakt Jan Tybout ook graag portretten.