Kom Doe en Ontmoet-middag in Brasserie de Zon is een gouden greep

Nieuws
Initiatiefnemers Tilly van Wijnbergen (l), Reina Venema (m) en Carla Zuurbier heten je van harte welkom.
Initiatiefnemers Tilly van Wijnbergen (l), Reina Venema (m) en Carla Zuurbier heten je van harte welkom. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD - Sinds een jaar organiseren enthousiaste vrijwilligers een Kom Doe en Ontmoet-middag in Brasserie de Zon, ook wel de Stuif ’ns in-middag genoemd. Iedere donderdagmiddag komen er gemiddeld dertig mensen gezellig met elkaar praten onder het genot van een drankje, een hapje en een potje klaverjassen, sjoelen, keezen, tokken of Mens erger je niet-en. Iedereen is van harte welkom.

“Deze middag is ontstaan omdat is gebleken dat er veel verborgen eenzaamheid heerst onder de mensen”, legt Carla Zuurbier, een van de initiatiefnemers van de ontmoetingsmiddag, uit. “Mensen zagen anderen leuke dingen doen en hadden het gevoel dat er niet aan hen gedacht werd. In de Stad van de Zon moet dit toch anders kunnen, dachten wij. Dus hebben wij, na een goed gesprek met met het bestuur van brasserie De Zon, een jaar geleden deze gezellige Kom Doe en Ontmoet-middag opgezet.”

Gouden Greep

Het is een gouden greep geweest, want de groep mensen die wekelijks naar De Zon komt groeit nog steeds. “De Kom Doe en Ontmoet-middag (ook bekend onder de naam ‘Stuif ‘ns in’) draait geheel op vrijwilligers”, vertelt Carla. “Enige vorm van subsidie of ondersteuning vanuit de gemeente is er vooralsnog niet. Gelukkig zijn er bedrijven die de noodzaak van dit soort initiatieven inzien en een financiële bijdrage willen leveren. Op deze manier kan er af en toe een feestelijke dag georganiseerd worden. Zoals de paasbrunch, die geheel verzorgd werd door leerlingen van het Horizon College en een gezellige middag waarbij we burgemeester Poorter op bezoek kregen. Hij deed vrolijk mee aan de spellen hoor! Ook organiseerden we een Valentijnsfeest en het hoogtepunt tot nu toe was het Midzomerfeest waarbij zanger Joost de Vries de voetjes van de vloer kreeg. Dit feest werd door een kleine zestig mensen met veel plezier bezocht. Achter de schermen wordt momenteel druk gewerkt aan het Sinterkerstfeest dat komend najaar plaatsvindt.”

Glimlach

Betaald worden de vrijwilligers niet. “Maar als we de mensen met een glimlach om de mond naar huis zien gaan bedenken we ons iedere keer weer dat dit gevoel onbetaalbaar is”, zegt Carla. “Ons doel is immers bereikt als we horen dat er onderling afspraken gemaakt worden om elkaar later nog eens op te zoeken. Of dat we horen dat ze elkaar onderling helpen met huishoudelijke klusjes, een ziekenbezoek afleggen of een verjaardagskaartje in de bus doen. Met elkaar kan er voor veel zaken een oplossing gevonden worden, zonder dat er een organisatie aan te pas hoeft te komen. Want dat is voor veel mensen toch een drempel die ze over moeten stappen. Nu kunnen ze het probleem onderling oplossen.”

Fantastische middag

Brasserie de Zon is iedere donderdagmiddag vanaf 14.00 uur geopend voor de Kom Doet en Ontmoet-middag. Carla: “Iedereen is van harte welkom. De bijdrage voor deze fantastische middag bedraagt 3 euro. maar daarvoor krijg je een bonk gezelligheid, een vers gezet kopje koffie of thee met een koekje erbij en tijdens het spel een bittergarnituurtje of iets anders lekkers. Zien wij u ook op de Kom Doe en Ontmoet-middag?