Vier 5 mei de vrijheid met Bevrijdingspop Dijk en Waard

Nieuws
Bevrijdingspop, gezelligheid en muziek op het Raadshuisplein.
Bevrijdingspop, gezelligheid en muziek op het Raadshuisplein. (Foto: Archief)

DIJK EN WAARD - Op Bevrijdingsdag vieren we dat we in Nederland in vrijheid kunnen leven. En hoe kun je dat beter doen dan met muziek. Zondagmiddag 5 mei staat het Raadhuisplein op z’n kop tijdens Bevrijdingspop Dijk en Waard, hét leukste gratis bevrijdingsfestival in de regio! Voor deze twaalfde editie heeft de organisatie weer een gezellig programma samengesteld met voor elk wat wils. Vier jij het feestje mee?

Door Patricia Smagge

Joost de Vries kennen we allemaal als zanger; overal waar wat te vieren valt, is Joost van de partij. De Heerhugowaarder is al vanaf het begin van Bevrijdingspop Heerhugowaard in 2011 bij het evenement betrokken. “Inmiddels is het gelukkig anders en hebben we veel mooie evenementen in onze gemeente, maar destijds had je nog niet zoveel festivals in Heerhugowaard”, vertelt Joost. “Omdat we de Zomertoer al zo lang deden, besloten we om rond Bevrijdingsdag iets leuks te gaan organiseren.” 

Gratis toegankelijk

Dat werd Bevrijdingspop Heerhugowaard. Samen met Bert Duijneveld van Bar Café ‘t Waertje is Joost de grote aanjager van het festival. “Ons motto is dat iedereen moet kunnen meedoen”, vertelt Joost. “Daarom zijn we blij dat wij na al die jaren nog steeds geen entree hoeven te vragen, omdat we gesteund worden door onder meer gemeente Dijk en Waard, Stichting NUT en diverse gulle sponsors. Je kunt dus helemaal gratis komen genieten van de gezellige muziek en alle andere activiteiten. Zoals het wat mij betreft ook hoort bij een bevrijdingsfestival.”

Niet vanzelfsprekend

Joost benadrukt dat ook voor hem vrijheid een kostbaar bezit is. “Iedereen moet kunnen leven in vrijheid. Nu de oorlog ineens weer vrij dichtbij is, in Oekraïne en Israël en Gaza, worden we geconfronteerd met het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat is echt iets wat gevierd mag worden.” Vorig jaar was tijdens Bevrijdingspop Dijk en Waard extra aandacht voor Oekraïne; zo stelde de band MaAs zijn gage in zijn geheel ter beschikking aan Giro 555 en ging ook de opbrengst van het schminken van de kinderen naar het goede doel. Ook dit jaar zal een goed doel worden gekoppeld aan het festival.

Programma 

Om 12.00 uur barst het programma op en rond het Raadhuisplein los. Klaas Braak staat er met zijn kermisattracties en de kinderen kunnen glittertattoos laten zetten en geschminkt worden. Maar er is vooral lekker veel muziek! Smartlappenkoor Simpel Hollands trapt af op het podium, waarna de lekkerste rock- en blueshits van de afgelopen 50 jaar live worden gespeeld door de band MaAsDan staat zanger Dario op het programma die bekend is van het tv-programma ‘Bloed zweet en tranen’. Hij zingt onder meer heerlijke meezingers van André Hazes. Vervolgens wordt er een ode gebracht aan Joe Cocker met acht man sterkte tributeband, geleid door de uit Heerhugowaard afkomstige zanger Henk Bolink. Tussendoor treden de zangers Stef Horn en Joost de Vries zelf ook nog op. De afsluiting van het volle programma wordt gedaan door de welbekende kermisformatie FLAIR.

Bevrijdingsvuur

Tussen de live acts door zal een DJ lekker muziek draaien. Het bevrijdingsvuur wordt nagebootst op het podium en het evenement wordt bezocht door burgemeester Maarten Poorter en zijn college; wethouder John Does maakt deel uit van MaAs en zal zijn drumsticks laten spreken. Joost heeft zin in het evenement. “Het gaat een topmiddag worden. Het enige dat tegen kan zitten is het weer. Maar als iedereen zijn zonnige gezicht opzet, wordt het hoe dan ook gezellig!”

Ben je erbij? 

Ben je er zondag 5 mei bij? Bevrijdingspop Dijk en Waard 2024 begint om 12.00 uur. De toegang is zoals gezegd gratis. Meer informatie vind je op www.bevrijdingspophhw.nl.