De route naar duurzame afspraken

Partnerbijdrage
Niels Lubach
Niels Lubach (Foto: Dave Weij Fotografie)

De transitie naar een duurzame samenleving is een veelgebruikte term om de ontwikkeling naar een zelfvoorzienende samenleving te duidden. Iedereen heeft er mee te maken en de ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op. Denk bijvoorbeeld aan statiegeld op een blikje bier. Wie had dat ooit gedacht? De ontwikkelingen zijn ook in een stroomversnelling gekomen door de huidige hoge energieprijzen. 

In het vastgoed is er langere tijd een traject van verduurzaming gaande. De regels die daarbij horen zijn continu aan verandering onderhevig en er zijn al tal van geschillen ontstaan ten aanzien van het wel of niet treffen van maatregelen betreffende duurzaamheid. Bij CKH Advocaten houden we de ontwikkelingen continu bij om u van een duurzaam toekomstbestendig advies te voorzien. 

Huur en verhuur

Zo krijgen wij regelmatig de vraag of een huurder verduurzamingsmaatregelen moet accepteren in het geval een verhuurder wenst te verduurzamen, of de vraag of het aanbrengen van bijvoorbeeld zonnepanelen ook direct een huurverhoging met zich mee brengt. Het antwoord op die vraag is echter nooit eenvoudig te geven en is van meerdere factoren afhankelijk. Een huurder wil niet altijd meewerken omdat de maandlasten omhoog gaan of een verhuurder wenst geen maatregelen te treffen omdat er hoge kosten bij komen kijken. De discussie gaat dus vaak over geld, terwijl het ook over de kwaliteit van vastgoed zou moeten gaan. Het is dan ook verstandig om op voorhand goed advies in te winnen voordat de discussie met de verhuurder of huurder aangegaan wordt aangaande de te treffen maatregelen. Hou daarbij in het achterhoofd dat uiteindelijk al het onroerend goed aan verduurzaming onderhevig zal zijn en niemand eraan gaat ontkomen. Bij de verhuur van kantoren is daar bijvoorbeeld al een eerste voorzichtige aanzet toe gegeven. Die panden dienen sinds dit jaar namelijk over energielabel C te beschikken en de verhuurder draagt de verantwoordelijkheid daarvoor.

Wet kwaliteitsborging

Ook bij het ontwikkelen van vastgoed gaat het komende jaar het nodige qua regelgeving veranderen. De omgevingswet gaat, na vele jaren te zijn uitgesteld, in 2024 in werking. Deze wet moet bij gaan dragen aan de kwaliteit van onroerend goed en het vereenvoudigen van het aanvragen van een vergunning. Onderdeel daarvan is de Wet kwaliteitsborging. In die wet is opgenomen dat de oplevering van een woning helemaal anders ingestoken gaat worden. Vanaf dat moment is het aan de aannemer om een kwaliteitsborger aan te stellen, een dossier aan te leggen van hetgeen er gebouwd is en daarmee aan te tonen dat er is voldaan aan de eisen van het bouwbesluit en de bouwtekeningen. Heeft de aannemer het bewijs niet op orde of kan de aannemer dat bewijs niet leveren, mag het bouwwerk niet in gebruik worden genomen en is er dus niet opgeleverd. Een wezenlijke wijziging ten opzichte van het huidige systeem waarbij de opdrachtgever de verantwoordelijkheid heeft om bij oplevering alle punten te controleren. Wij kunnen u uitstekend helpen om deze wijzigingen uit te leggen en te implementeren in uw organisatie. 

Elke kwestie behoeft dus een passend antwoord. Door tijdig deskundig advies in te winnen kunt u problemen op termijn voorkomen of oplossen. Wij van CKH advocaten kunnen u van advies voorzien ten aanzien van deze onderwerpen en alles wat te maken heeft met vastgoed- en huurrecht. Wilt u meer informatie over dit onderwerp neemt u dan contact op met ons op?

Niels Lubach. Lubach@ckh-advocaten.nl