Peter Kok: ‘van barman naar kunstenaar’

Cultuur
Peter Kok (rechts) en zijn zoon Luciano (links) maken samen kunst.
Peter Kok (rechts) en zijn zoon Luciano (links) maken samen kunst. (Foto: aangeleverd)

WIJDENES - Onder het toeziend oog van zijn oma, beter bekend als ‘Tante Marie’, heeft Peter Kok jarenlang achter de bar gestaan in café De Volendammer. Het café van zijn oma was een bekende plek aan de haven van Hoorn, waar Peter een mooie jeugd heeft gehad. “Het was een fantastische tijd vol vrijheid, maar het was ook hard werken”, laat hij weten. Ondanks deze mooie periode zocht Peter naar een nieuwe manier om zijn creativiteit te uiten. Na de schildersopleiding maakte hij de overstap naar de antiek- en meubelbranche. “Ik opende destijds een winkel in Blokker, ’t Grenen Huisje, waarmee ik de basis legde voor Studio de Pelikanen - het atelier waar ik nu vol trots mijn werk presenteer.”

Door Jordy Gomes

Peter belandde als kleine jongen al snel in de afwas in café De Volendammer. Naarmate hij ouder werd, vond Peter zijn plek achter de bar. “Het was een periode van kleurrijke persoonlijkheden, ofwel ‘paradijsvogels’, die destijds veelvuldig in Hoorn te vinden waren”, licht Peter toe. “Een tijd van lachen, observeren, luisteren en zakkenvullen. Als jonge creatieveling dacht ik dat alles mogelijk was, zo bracht ik veel tijd door met tekenen. Ik startte dan ook de schildersopleiding aan de LTS, al kwam ik er toen achter dat ik kleurenblind ben. Toch heeft dit mijn passie nooit in de weg gezeten.”

Overstap

Terwijl hij nog vol in het horecaleven zat, besloot Peter op vijfentwintigjarige leeftijd zijn eigen kroeg te openen. Echter, vanwege wijzigingen in de regelgeving en de uitdagingen van een jong gezin thuis, verkocht hij het café en maakte hij de overstap naar de antiek- en meubelbranche. “Dit avontuur begon met de im- en export van meubels, evolueerde naar het geven van kleur aan kasten en groeide uit tot het uitvoeren van kleine restauraties”, zegt Peter. “Na de aankoop van een nieuw huis met bijbehorend stuk grond kon ik mijn activiteiten uitbreiden en een atelier aan huis bouwen. Hierdoor werd mijn creativiteit opnieuw aangewakkerd en kreeg ik de behoefte om mezelf op een unieke manier uit te drukken.”

Houtbranden

“Gezien mijn achtergrond in tekenen en schilderen ontdekte ik de kunst van het houtbranden, ook bekend als pyrografie, ofwel tatoeëren op hout. Een techniek die niet veel voorkomt in Nederland. Deze techniek heb ik ooit opgepikt tijdens een reis door Amerika met mijn zoon. Het houtbranden bleek een succes; ik ontving snel vele verzoeken van diverse horecazaken die hun logo op wijnvaten en snijplanken wilden. Ook bij particuliere klanten sloeg dit aan als leuke cadeaus voor feestdagen. Vanwege de toenemende vraag en onze voorkeur voor hoogwaardige, lokaal verkregen houtsoorten, besloten we onze eigen planken te maken. Dit groeide uit tot het maken van tafels. Het schilderen is natuurlijk nooit gestopt; naast het creëren van op maat gemaakte tafels en planken ben ik dat altijd blijven doen. Onze slogan luidt dan ook: ‘Where craftsmanship meets art’, en dat is precies hoe ik mezelf zie. Een ambachtsman met een creatieve inslag. Noem me van alles, behalve een kunstenaar, of beschouw me als een levenskunstenaar, dat dekt de lading beter.”


Een tafel afkomstig van De Pelikanen. (Foto: aangeleverd).

Schilderijen en tafels

“Mijn schilderijen ontstaan uit diverse soorten inkt en verf, gecombineerd met epoxy en moderne technieken, waardoor het geheel een rijke uitstraling krijgt”, vervolgt Peter. “Ik houd geen vaste schilderstijl aan, of misschien is stijlloos ook een stijl? Ik werk met wat ik op dat moment voor handen heb. Dat is de vrijheid die ik mezelf gun bij het schilderen en ook nodig heb; het blijft een vrije expressie, het moet op gevoel. Wat betreft het maken van tafels is het een ander verhaal, daar gaan bepaalde processen aan vooraf. Mijn zoon Luciano excelleert hierin. Hij is geordend en werkt systematisch. Dat maakt ons een goed team. Terwijl ik mijn creativiteit de vrije loop laat, zorgt Luciano ervoor dat dit in goede banen wordt geleid. Hij heeft verschillende cursussen en masterclasses gevolgd op het gebied van metaalstucwerk, meubelmaker, kunst en epoxy, airbrushtechnieken, enzovoorts. Het is heel waardevol dat wij elkaar op deze manier kunnen versterken en we halen enorm veel voldoening uit het feit dat we dit werk als vader en zoon mogen uitvoeren.”

Informatie

Wil je een bezoekje brengen aan Studio De Pelikanen? De Showroom bevindt zich aan de Blokdijk 24 te Wijdenes. De studio is op maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur geopend ‘op afspraak’. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak telefonisch contact op via 0623726901, stuur een mailtje naar info@studiodepelikanen.com of neem een kijkje op de website: www.studiodepelikanen.com.

Peter sluit af met een laatste advies: “Volg je dromen en luister naar je hart. Laat je door niemand wijsmaken dat je iets niet kan. Ga je passie achterna en doe iets waar je plezier aan beleeft, uiteindelijk bepaal jij je eigen levensweg.”

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda