Uitreiking erepenningen voor redders drenkeling bij de Zuiderdijk

Nieuws
De zilveren penningen zijn uitgereikt aan de redders van de drenkelingen.
De zilveren penningen zijn uitgereikt aan de redders van de drenkelingen. (Foto: BeeldTeam|Clarinda)

VENHUIZEN - Burgemeester Pieter Dijkman heeft zilveren medailles met bijbehorende getuigschrift van de Koninklijke Maatschappij tot Redden van Drenkelingen uitgereikt. Deze waren voor de twee helden die afgelopen januari een drenkeling in het Markermeer hebben gered ter hoogte van de Zuiderdijk in Venhuizen.

In het bijzijn van de drenkeling, de heer Hieke Visser, overhandigde burgemeester Pieter Dijkman de penning aan Stefan Sietse. Eize van der Zweep kon niet aanwezig zijn en daarom nam zijn vader de penning namens hem in ontvangst. Mevrouw Anneke Westermann was namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen aanwezig.

Incident

Op 19 januari 2024 fietste Eize van der Zweep rond 16.30 uur over de Zuiderdijk toen hij zag dat er een auto in het water lag met een persoon nog in het voertuig. Zonder zich te bedenken is Eize het water ingesprongen en naar de man toe gewaad. Het water reikte tot zijn middel en was steenkoud, daarbij zakte Eize ook nog voor een deel verder weg in de modder. Het was voor Eize lastig om de man uit de auto te krijgen. Mogelijk was het slachtoffer ook onderkoeld want hij vertelde al een kwartier in de auto te hebben gezeten. Op dat moment kwam Stefan Sietses langs op de zuiderdijk. Hij belde eerst de politie en is daarna ook het water gegaan. Samen hebben ze de man uit de auto weten te krijgen en op het droge geholpen. Kort daarna arriveerden de diverse hulpdiensten en is het slachtoffer naar het ziekenhuis vervoerd. Het kordate optreden van beide mannen is bewonderenswaardig en mogelijk zelfs levensreddend geweest.

Zilveren penning

De zilveren penning wordt doorgaans toegekend bij de inspanning waaraan voor een belangrijk deel de redding en/of de opwekking der levensgeesten van een geredde te danken zijn. Ga voor meer informatie naar de website: www.drenkeling.nl/onderscheidingen.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda