CDA Drechterland over verkeersveiligheid rondom Wijmers

Politiek
De verkeerssituatie rondom Wijmers is, volgens CDA Drechterland, vooral voor fietsers onveilig.
De verkeerssituatie rondom Wijmers is, volgens CDA Drechterland, vooral voor fietsers onveilig. (Foto: archief)

WIJDENES - CDA Drechterland stelt het college van burgermeesters en wethouders vragen wat betreft de onveiligheid rondom de Wijmers in Wijdenes. Volgens Margriet Boon-Visser, kernvertegenwoordiger Wijdenes-Oosterleek van CDA Drechterland, is een groep bewoners al sinds 2017 bezig om in contact te komen met de gemeente over de verkeersveiligheid op deze weg. Daar zijn namelijk grote zorgen over.

De Wijmers is een gebiedsontsluitingsweg met een maximale toegestane snelheid van zestig kilometer per uur. De weg ligt buiten de bebouwde kom, maar is ook een buurtschap met relatief veel woningen gelegen aan de weg en ook agrarische bedrijven. Dat betekent ook agrarisch verkeer, tractoren die maximaal drie meter breed mogen zijn en vrachtverkeer. Doordat de weg van de Wijmers maar 5.10 meter breed is worden de bermen steeds stuk gereden. De geulen van 10/20 cm diep naast het asfalt met grond opvullen is slechts dagen houdbaar. Dus geen oplossing.

Gevaarlijk

“De situatie is vooral voor fietsers gevaarlijk”, belicht mevrouw Boon-Visser. “Wat is er tegen een permanente oplossing? Bijvoorbeeld graskeien langs het asfalt. Of is er een andere oplossing mogelijk om deze weg veiliger te maken? De Wijmers is namelijk wel de ontsluitingsweg voor Oosterleek en Wijdenes. Het is de weg waarover elke dag scholieren naar het voortgezet onderwijs in Hoorn fietsen. Het is de weg die opgenomen is in de wandelroute kaart van Drechterland, De Dregt route. Deze weg is ook een onderdeel van de knooppunten fietsroutes; nr. 65 ri. 67. Wandelpaden, in de brede bermen, zouden volgens de vertegenwoordiger van Goudappel veel veiligheid voor wandelaars geven.”

Oplossing

“CDA is ervan overtuigd dat er eenvoudige goedkope oplossingen zijn voor wandelpaden”, vervolgt mevrouw Boon-Visser. “Wij hebben contact gezocht met WerkSaam die verwees door naar Groenmaat Stoop. Zij berekenden dat één kilometer wandelpad van één meter breed, bij bezit van eigen houtsnippers in de gemeente, ongeveer tienduizend euro zou kosten. Vindt het college dat een te groot budget voor veiligheid van wandelaars? Wij hopen tot een oplossing te komen.”

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda