Kaasmarkt Edam start met nieuw elan seizoen 2022

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

EDAM - Nog even en dan kunnen de kaasmarkten in Edam weer van start. Na twee jaar Coronastilte zijn de kaasmarktvrijwilligers zich warm gaan lopen. Achter de schermen is hard gewerkt en eerder dit jaar is al proef gedraaid tijdens de Oudhollandse dagen op de Keukenhof en bij de filmopnames voor de Amerikaanse TV serie The Bachelorette. Maar het gaat pas echt menens worden op de woensdagochtenden van 29 juni t/m 17 augustus als de Edammer kaasjes weer volop worden aangevoerd, versjouwd, verhandeld en gewogen rondom de historische Kaaswaag op het aloude Jan Nieuwenhuizenplein.

Met roeibootjes vol kaas komen de boeren over de stadsgrachten naar de markt. Of met kaasbrikken die, voortgetrokken door Friese paarden, ratelend over de klinkerstraatjes van de oude stadskern kletteren. Ook wel met het antieke Fordje van de Purmer Express.

Iedere kaasmarkt kent een eregast die de bel mag luiden bij het begin en het einde van de markt. Voor de openingsmarkt van dit seizoen op 29 juni valt daarbij de eer te beurt aan niemand minder dan Commissaris van de Koning in Noord Holland Arthur van Dijk.

De kaasmarkt van 6 juli staat in het teken van een uitwisseling met de stad Gouda. Onder leiding van Gouda’s burgemeester Pieter Verhoeve en een van zijn wethouders leggen vertegenwoordigers van de Kaasmarkt in Gouda een bezoek af bij hun collega’s in Edam. Later in het seizoen gevolgd door een tegenbezoek aan Gouda door het Edams Kaasdragersgilde. Dit alles in het kader van het herdenkingsjaar 1572, waar Edam en Gouda onder de steden verkeerden die zich tijdens de Spaanse overheersing op de eerste Statenbijeenkomst in Dordrecht achter de Prins Willem van Oranje schaarden.

Bijzondere eregasten van Friese bodem zijn dit jaar kampioen Skûtsjesilen Douwe Visser Azn op de kaasmarkt van 13 juli en de bekende strafpleiters gebroeders Hans en Wim Anker op 10 augustus. Op de laatste markt van 17 augustus is Ayoub de eregast, bekend van de TV serie waarin hij heeft laten zien hoe hij boer wil worden. Voor de daar tussenliggende markten heeft Kaasmarkt Edam de eer om de Gebroeders Sjors en Klaas Dekker van Hotel Restaurant de Fortuna in Edam en de CONO-bestuurders Evert Kremer en Gerben van Diepen als eregasten te mogen ontvangen. Voorts is de in Edam geboren, internationaal gelouterde schaatscoach Johan de Wit als eregast in het vizier.

Het belooft in Edam weer een kaasmarktseizoen als vanouds te worden met op zaterdag 13 augustus de vermaarde avondkaasmarkt waarop dit keer mevrouw Caroline van der Plas van BBB en de folkloristische dansgroep De Schermer Dansers de speciale gasten zijn.

Kortom: de Kaasmarkt van Edam is springlevend en weer helemaal terug. 

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda