Arno Duivestein krijgt penning van verdienste

Algemeen
Arno Duivestein krijgt van burgemeester Wienen de Penning van Verdienste aangeboden.
Arno Duivestein krijgt van burgemeester Wienen de Penning van Verdienste aangeboden. (Foto: Willem Brand )

HAARLEM - Met een Melkertbaan werd Arno Duivestein (59) begin jaren 90 coördinator van het Mondiaal Centrum. Vijfentwintig jaar later krijgt hij voor zijn werk als directeur van wat allang debat- en cultuurcentrum De Pletterij de penning van verdienste. Arno organiseert er samen met een grote groep vrijwilligers debatten en muziekoptredens.

De uitreiking vond vrijdag plaats tijdens het 25-jarig jubileumfeestje dat vanwege corona tweemaal was uitgesteld. Tijdens die periode vond het centrum zichzelf uit, vertelt voorzitter Diane van Loenen, door livestreams op te zetten. Duivenstein, oprichter van Haarlem Straatorkest, blijft dan gewoon muziekoptreden programmeren. Die uitzenden leverde tienduizenden views op.

Half jaar in Nicaragua

Het begon allemaal in 1994 nadat Arno een half jaar in Nicaragua was geweest. Arno komt uit een arbeidersgezin, rechtvaardigheid krijgt hij met de paplepel ingegoten. John Schrama, zelf in die tijd lid van het Chili comité, herinnert zich dat Arno’s moeder ook deel uitmaakte van het door Arno en Dik Bol opgerichte Nicaragua comité. Bol is al jaren voorzitter van Stedenband Haarlem-Mutare, die ook een plek heeft in De Pletterij.

Voor de troepen uit

Zo groeide Arno van een geëngageerde jongen tot een waardevolle organisator van debatten over o.a. burgerdemocratie, sociaal domein en straatmuzikanten. Van Loenen: “Arno loopt voor de troepen uit. Mooi vond ik dat hij in september 2015 zijn netwerk uitnodigde om gevluchte Syriërs een warm welkom te geven.” Rechterhand Anne van der Sluis vat Arno’s werk mooi samen: “Arno neemt het voor de zwakkeren in de samenleving. Hier krijgen ze een stem en wordt iets op gang gezet.”

Van Mondiaal tot lokaal

Mondiaal Centrum bestond uit migrantenorganisaties gericht op de Derde Wereld. Later haalde Arno ook een club als Milieudefensie binnen. Nu is het vizier vooral gericht op lokaal. De Pletterij werd de aanjager van grote stadsdebatten. Arno’s lijfspreuk is: “Tegenspraak brengt ons verder.” Vanaf 2009 toen De Pletterij een podium kreeg, is het ook een plek voor muzikale stemmen uit de marge. Dichters maar vooral ook muzikanten. Arno toont met zijn keuze wat hij noemt de rafelranden van de muziek zoals impro jazz, wereldmuziek en avant-gardistische pop. Arno: “We gaan hier het avontuur aan.”

Boekje met blogs

“Hij weet van de nood een deugd te maken”, vat burgemeester Jos Wienen samen. In die coronatijd begint Arno blogs te schrijven over 25 jaar Pletterij. De 52 terugblikken zijn gebundeld in een boekje, dat Arno aanbiedt aan Marie-Thérèse Meijs, wethouder van Cultuur. Meijs refereert aan de bezoekjes die Arno aan het stadshuis brengt met strijders van mensenrechten. Meijs waardeert zijn bescheidenheid. “Hij bleef op de achtergrond bij die ontmoetingen, terwijl hij toch de spil was.”

Arno maakt in zijn dankwoord van de gelegenheid gebruik om zijn grootst wens richting stadsbestuur uit te spreken: Een plek in het centrum. Want dat levert toch meer status op.

Tekst: Willem Brand

Afbeelding