Derde maal Solodagen in de Schuur: jonge theatermakers halen het beste uit zichzelf

Cultuur
Poernima Gobardhan combineert Indiase dans met moderne dans
Poernima Gobardhan combineert Indiase dans met moderne dans (Foto: Aangeleverd )

HAARLEM - Theater maken is eigenlijk een grote ontdekkingstocht naar jezelf en de wereld, dat komt naar voren in het gesprek met Maxime Dreesen (27), die woont en werkt in Antwerpen. “Van kinds af aan had ik de behoefte om te spelen, ik trok de kleren van mijn ouders aan en vertelde verhalen.” Maxime is op vrijdag de uitsmijter met ‘The best of’ uit de solovoorstelling Countersex Education.

Dreesen denkt dat er veel solovoorstellingen worden gemaakt omdat “jonge mensen aan de slag willen, niet wachten op subsidie of op een heel team, maar gewoon gaan staan.” 

Positieve energie

“Het mooie van theater is dat ik mezelf op de proef moet stellen en grenzen moet verleggen. Het geeft positieve energie. Je blijft leren en afleren, je bent continu in beweging,” zegt Maxime aan het eind van het gesprek over het mooie van het vak. En ja, daardoor voelt die zich verplicht om het beste uit zichzelf en de voorstelling te halen.

Emotionaliteit

Maxime is 9 februari om 22 uur de laatste solist en met Orgasm Songs uitstekend geprogrammeerd. In de voorstelling Countersex Education wil Tabooboo, het alter-ego van Maxime, via liedjes, verhalen en interactie de bezoekers empoweren. Zo deed die ook een meditatieoefening middels gezichtsmassage. Het startpunt was het boek ’Countersexual Manifesto’ over de toekomst van seksualiteit en de nare herinnering aan de voorlichting op de middelbare school. 

Jezelf bevrijden

“Dat laatste heeft mijn traject gekleurd, het ging over feiten en niet over gevoel. Er werd ook angst gezaaid. Op die manier werd seks wat je denkt dat moet en minder iets waar je plezier mee kan hebben.” Maximes uitgangspunt was om een alternatief voor te schotelen. “Het gaat over waar voor mijn personage de schaamte ligt en hoe je je kan bevrijden.” Een ontdekkingsreis dus.

Missie

Voor programmeur Marjorie Boston is het een missie jonge theatermakers een podium te bieden. “Waarom kijken we wel een hele avond naar een cabaretier en niet naar een solo-danser of solo-theatermaker? Zeker zoals er steeds vaker gebeurt twee of meer disciplines aan elkaar worden gekoppeld. Neem Harvey Cobb die comedy combineert met circus of Lucinda Sedoc die dat doet met cabaret en theater.” 

Minifestival

Het mooie van het minifestival op 9 en 10 februari is dat je je eigen route kunt maken. Navigeren naar je eigen smaak, zegt Marjorie. Maar soms is het nog mooier om je eigen gebaande paden te verlaten en je te laten verrassen. Dans, theater, film, mime, circus, cabaret, stand-up – er is veel te beleven. Op beide dagen eindigt het met ‘Doorgedraaid’, een (dans)feest met een dj van Haarlemse bodem in het café.

Info en kaarten: Schuur.nl

Harvey Cobb combineert comedy met circus
Maxime Dreesen zingt en vertelt