Hieperdepiep hoera! Haarlem is jarig en blaast 777 kaarsjes uit

Algemeen
Ook dit jaar snijdt burgemeester Jos Wienen de taart aan.
Ook dit jaar snijdt burgemeester Jos Wienen de taart aan. (Foto: Franklin van der Erf )

HAARLEM - Het is feest de stad. Vandaag is het 777 jaar geleden dat de stad Haarlem stadsrechten heeft gekregen. In het jaar 1245 verleende Graaf Willem II van Holland aan de inwoners van Haarlem een akte, de zogenoemde stadsrechten, waarin allerlei rechten en plichten van de Haarlemmers waren vastgelegd. Dit jaar zijn er weer tal van activiteiten om dit feestje te vieren.


In deze week is er ook dit jaar weer het een en ander te beleven. Van tentoonstellingen, via taart en lezingen naar een pubquiz toe. De website www.verjaardaghaarlem.nl heeft de activiteiten weer gebundeld.

Stadswapentekenwedstrijd hit op scholen

Bij de jaarlijkse stadswapentekenwedstrijd, dat door de gemeente Haarlem wordt georganiseerd, komen de drie finalisten van de basisscholen naar het stadhuis. Daar wordt de winnaar bekend gemaakt. Ook krijgen de finalisten een rondleiding door een drietal historische locaties in het centrum van Haarlem.

Het Archeologisch Museum Haarlem en de Historische Vereniging Haerlem organiseren op 23 november een pubquiz over Haarlem. Hier wordt de kennis van de deelnemers over de stad Haarlem getest. De vragen gaan over de bierbrouwerijen in de stad, de stadsrechten of bekende Haarlemmers. Opgeven kan via de site van Archeologisch Museum Haarlem. 

Stadse Fratsen, Verhalenfestival Haarlem 2022

De derde editie van het Verhalenfestival Haarlem heeft als thema “Stadse Fratsen”. Er worden vijf historische verhalen verteld op vijf erfgoedlocaties in het centrum van Haarlem. Deze editie zijn er gerenommeerde vertellers op de volgende locaties: Historische Vereniging Haerlem in de Hoofdwacht (Grote markt 17), Noord Hollands Archief (Jansstraat 40), Teylers Museum (stoep Damstraat 21), Verwey Museum Haarlem (Groot Heiligland 47), Archeologisch Museum Haarlem (Grote markt 18k). Op elke locatie wordt het verhaal een aantal keer verteld. Deelname voor alle verhalen is gratis.

Haarlem jarige stad

Vandaag snijdt burgemeester Jos Wienen de verjaardagstaart aan in het NH Archief. Eerder op die dag vindt er om 10.00 uur een feestelijke bijeenkomst plaats met een toespraak van Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, met aansluitend de opening van de nieuwste tentoonstelling ‘Vlaams Haarlem’, over de komst van de migranten uit de Zuidelijke Nederlanden naar Haarlem, vanaf 1578. De bijeenkomst vindt plaats in de Janskerk/Commandeurszaal (Jansstraat 40) van 10.00-11.00 uur, met aansluitend taart in het Archiefcafé. Wil je verzekerd zijn van een plekje voor de bijeenkomst, meld je aan via communicatie@noord-hollandsarchief.nl o.v.v. ‘verjaardag’. Voor een bezoek aan de stadsrechten en een stukje taart (vanaf 11.00 uur & zolang de voorraad strekt) is geen aanmelding nodig.

Haarlemmer hout

Op 23 november gaat in het Archeologisch Museum Haarlem de tentoonstelling Haarlemmer Hout van start. In deze tentoonstelling staat een vondstcategorie centraal: hout. De expositie geeft een overzicht van de houten gebruiksvoorwerpen die in Haarlem de afgelopen decennia zijn gevonden. Maar er is meer: hoe bewaren wij het hout eigenlijk goed voor het nageslacht? En wat kan je nog meer te weten komen door hout?

Gratis toegang Frans Hals Museum

Ter gelegenheid van de 777e verjaardag van de stad opent het Frans Hals Museum haar deuren gratis voor de bezoekers. De beide locaties HOF (Groot Heiligland) en HAL (Grote Markt) laten de tentoonstellingen Nieuwkomers (HOF) en The Rhythm of the Night (HAL) zien. In locatie HOF is er tussen 13:00 en 15:30 uur Verhaal op zaal over de stad Haarlem.

Voor meer informatie over de activiteiten is de speciale website www.verjaardaghaarlem.nl