Verkeersvaardigheden bij basisschool de Trapeze in Haarlem

Auto
Het maken van oogcontact met de chauffeur is heel belangrijk.
Het maken van oogcontact met de chauffeur is heel belangrijk. (Foto: Gemeente Haarlem)

Allereerst werd er iets geleerd over de gevaarherkenning rond de bouwplaats en het doel van de persoonlijke beschermingsmiddelen die bouwplaatsmedewerkers aanhebben. Daarnaast werden de gevaren rond de vrachtwagen behandeld zoals zuiging, remweg en het eigen gewicht. Het gewicht van 40x de auto van papa en mama wekte toch enige verbazing.

HAARLEM - Dura Vermeer heeft in samenwerking met Vrijbloed een dodehoekles georganiseerd voor basisschool de Trapeze in Haarlem. Verdeeld over 2 dagen kregen de leerlingen van groep 7 en 8 inzicht in de gevaarlijke situaties waar vrachtwagenchauffeurs mee te maken krijgen.

De kinderen mochten vervolgens stuk voor stuk plaatsnemen achter het stuur waarbij ze hun klasgenoten in eerste instantie goed konden zien door de spiegels en de ramen. Bij het geluid van de toeter verdwenen de klasgenoten naar de dode hoek.

Oogcontact is belangrijk

Ze kregen als opdracht mee dat ze vanachter het stuur een van de instructeurs moesten signaleren voordat deze over wilde steken. Slechts 4 van de 35 leerlingen is dit gelukt. De kinderen gaven aan dat het moeilijk is om de aandacht tussen alle spiegels, camera’s en de ramen te verdelen en dat ze daardoor de instructeur te laat pas zagen. En zo is het maar net. Veiligheid doe je samen en daarom is juist het maken van het oogcontact met de chauffeur zo belangrijk. Want als jij hem kunt zien dan ziet hij jou ook!

De dodehoekles werd aangeboden door Dura Vermeer als aanvulling op de werkzaamheden voor de herinrichting van de Generaal Spoorlaan. Deze werkzaamheden zijn inmiddels afgerond.