Luisterkracht bij Stem in de Stad

Column
Petra de Vries, zakelijk manager
Petra de Vries, zakelijk manager (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Het Haarlems Nieuwsblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Petra de Vries, zakelijk manager.

Als je zorgen hebt dan heeft dit direct een effect op je leven. Zorgen van financiële aard, angst voor een huisuitzetting, stress of je wel of niet een slaapplek krijgt in de nachtopvang, bezorgdheid om je eigen gezondheid of het welzijn van dierbaren. Dit zijn allemaal factoren waardoor je in een neerwaartse spiraal terecht kunt komen van negatieve gedachten die je gemoed en je dag bepalen.

Luisterend oor

Gebeurtenissen in je leven beïnvloeden je en zijn niet altijd leuk en opbouwend. In moeilijke tijden is het extra belangrijk dat we ons ‘gevecht met het leven’ kunnen en mogen delen met anderen. Juist het delen en dat de ander naar je luistert, dat je gezien wordt en hopelijk ook begrepen, maakt dat we ons ondersteund kunnen voelen en daardoor hopelijk kracht ervaren om verder te gaan.

Stem in de Stad is zo’n plek waar je terecht kunt met je verhalen en wij met onze vele vrijwilligers iedere dag klaar staan om een luisterend oor te bieden. Een warme plek waar de koffie altijd klaar staat en waar we, als dat nodig en mogelijk blijkt, mensen doorverwijzen of zelf ondersteunen.

Goede moed

Ik geloof in de kracht van mensen en dat je veranderingen in gang kunt zetten. Tegelijkertijd ontmoet ik veel mensen bij wie die krachtbron onvoldoende aanwezig is. Dit doet een appel op mijn roeping om er te zijn voor anderen die het nodig hebben. Door met aandacht te luisteren naar je eigen stem en naar die van de ander kun je direct en indirect meewerken aan ontwikkelingen in een mensenleven. Ik noem dit ‘luisterkracht’. Met het vormgeven van acties die hieruit voortvloeien ben je van betekenis. Dit helpt mij om elke dag weer vol goede moed op te staan en verder te gaan. Wat helpt jou om het leven te leven en van betekenis te zijn voor die ander die dat nodig heeft?