Bevolkingsonderzoek dit jaar twee keer

Column
Ciska Scheidel is directeur Publieke Gezondheid bij GGD Kennemerland.
Ciska Scheidel is directeur Publieke Gezondheid bij GGD Kennemerland. (Foto: 2MOONS)

HAARLEM - Dit jaar heb ik al vroeg een mooie mijlpaal te pakken: ik ben namelijk onlangs vijftig jaar geworden. Een bijzondere verjaardag waar ik samen met vrienden en familie goed bij stil heb gestaan. En waarvan ik natuurlijk blij ben dat ik hem in goede gezondheid heb kunnen vieren!

Een week na mijn vijftigste ontving ik een envelop voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Elke 5 jaar doe ik daar trouw aan mee. In mijn vorige functie was ik ook beleidsverantwoordelijk hiervoor. In de afgelopen jaren is er veel gedaan om de opkomst te vergroten bijvoorbeeld door een zelfafnametest. Daarnaast vaccineren wij als GGD jongeren tegenwoordig. Dit is ook om baarmoederhalskanker te voorkomen. Ik besefte me nog eens in wat voor een mooi land wij wonen dat dit allemaal aangeboden wordt door de overheid. En dat het jammer is dat bij zowel het bevolkingsonderzoek als de vaccinatie de opkomst daalt.

Borstkanker

Mijn vijftigste verjaardag zorgt er ook voor dat ik uitgenodigd wordt voor een ander belangrijk bevolkingsonderzoek, namelijk die naar borstkanker. Deze vorm van kanker komt namelijk het meest voor bij vrouwen boven de 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Wist u dat één op de zeven vrouwen in Nederland krijgt borstkanker krijgt? Dat betekent dat in een straat met 21 huizen waarin een gezin woont, drie moeders worden getroffen. Met dit onderzoek wordt borstkanker in een vroeg stadium ontdekt. En hoe eerder ontdekt, des te groter de kans op een succesvolle behandeling. Vaak is dan ook een minder ingrijpende behandeling mogelijk.

Zelf beslissen

Iedereen beslist zelf om wel of niet deel te nemen aan het onderzoek. Zelf ga ik in ieder geval op mijn uitnodiging in. Op dit onderzoek zijn zeker nog verbeteringen mogelijk, daar wordt ook hard aan gewerkt. Ook hier geldt weer dat ik vooral dankbaar voor de beschikbaarheid van dit belangrijke onderzoek!