Haarlem legt visie op nachtleven voor aan de stad; ,,Hijs de regenboogvlag, geef de rafelrandjes kleur’’

Politiek
Inwoners en ondernemers van de stad kunnen tot begin maart reageren op het plan, waarmee de Haarlemse nachtcultuur een extra impuls moet gaan krijgen
Inwoners en ondernemers van de stad kunnen tot begin maart reageren op het plan, waarmee de Haarlemse nachtcultuur een extra impuls moet gaan krijgen (Foto: Pixabay)

HAARLEM - Het college van burgemeester en wethouders heeft donderdagavond tijdens de vergadering van de commissie ontwikkeling een visie gepresenteerd op het Haarlemse nachtleven. Inwoners en ondernemers van de stad kunnen tot begin maart reageren op het plan, waarmee de Haarlemse nachtcultuur een extra impuls moet gaan krijgen.

Door Joost Verhagen

Vier insprekers maakten van de gelegenheid gebruik om via een inspraakbijdrage op de nachtvisie te reageren. En zij legden onderling net op andere aspecten de nadruk. ,,Hijs de regenboogvlag, geef de rafelrandjes kleur,’’ luidde de oproep van de eerste inspreker enthousiast, al had hij ook een aantal kritiekpunten, waaronder met name de concentratie van uitgaansgelegenheden in de binnenstad. 

Teleurgesteld

De directrice van een Haarlemse basisschool, die al 13 jaar in het stadscentrum woont, zei enigszins teleurgesteld te zijn door het stuk; ,,Ik voel me eigenlijk niet zo serieus genomen,’’ zo stelde ze. De Haarlemse gaf aan met regelmaat slecht te slapen door de overlast die ze ervaart vanuit het uitgaanspubliek. Twee andere insprekers waren vooral dolblij met de plannen: ,,Dat er nu na 6 jaar een Haarlemse nachtvisie ligt is echt een mijlpaal,’’ stelde Nadieh Bindels, initiatiefnemer van de Nachtwacht Haarlem.

Joris Krouwels (D66) gaf het college in zijn bijdrage een aantal aandachtspunten mee. Hij riep vooral op om de zaken makkelijker te maken en vanuit de gemeente een positieve grondhouding aan te nemen tegenover nieuwe initiatieven. Tegelijkertijd pleitte hij ook voor ‘hard lik-op-stukbeleid’ in de Smedestraat. Volgens Krouwels komen mensen die daar nu voor overlast zorgen er nog vaak te makkelijk vanaf. ,,Zo voeden we herrieschoppers nooit op, en dat zien de buurtbewoners nu gebeuren,’’ aldus Krouwels. Ook vroeg hij, net zoals coalitiefracties Actiepartij en PvdA, expliciet om aandacht voor een ontmoetingsplek voor de lhbti-community.

Actieplan

Wethouder Diana van Loenen gaf ook aan blij te zijn met de visie voor het Haarlemse nachtleven. Ze zei de gemeenteraad toe dat er nog in het eerste kwartaal van dit jaar een actieplan komt voor de aanpak van de veiligheid tijdens uitgaansavonden. Haarlemmers hebben tot 6 maart om op de plannen van de gemeente te reageren.