Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een gezonde lunch.
Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een gezonde lunch. (Foto: aangeleverd)

Ziekteverzuim van je bedrijf terugdringen? Dit zijn goede tips

Algemeen

Gezonde werknemers zijn belangrijk voor je bedrijf. Hoe gezonder je werknemers, hoe kleiner de kans is op veel verzuim. Heb jij momenteel wel veel verzuim in je organisatie? Dat kan veel geld kosten, wat natuurlijk niet fijn is. Er zijn een aantal tips die jou erbij kunnen helpen om het ziekteverzuim van je bedrijf terug te dringen. Waar je aan kunt denken? Wij zetten het op een rij!

Stel een duidelijk verzuimbeleid op

Een eerste goede tip die je kunt onthouden als je het ziekteverzuim binnen je bedrijf graag wilt terugdringen, is het opstellen van een duidelijk verzuimbeleid. Hierin leg je vast hoe je met verzuim binnen de organisatie omgaat. Door een duidelijk verzuimbeleid op te stellen, zorg je ervoor dat je medewerkers hier goed van op de hoogte kunnen zijn, waardoor zij weten welke stappen volgen bij dit proces. Door je medewerkers de mogelijkheid te geven om de regels omtrent ziekteverzuim te lezen, kan het ziekteverzuim worden teruggedrongen.

Een gezonde leefstijl stimuleren

Een andere manier om je ziekteverzuim terug te kunnen dringen, is om als werkgever een gezonde leefstijl te stimuleren. Dit is op verschillende manieren mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbieden van een gezonde lunch, het korting geven op een sportschoolabonnement of het opstellen van een fietsplan.

Biedt een Preventief Medisch Onderzoek aan

Waar je als werkgever ook zeker over na kunt denken, is het aanbieden van een Preventief Medisch Onderzoek (pmo). Een pmo kan de gezondheidsrisico’s van jouw medewerkers in kaart brengen. Met dit onderzoek kun je medewerkers inzicht geven in hun gezondheidssituatie. Er kunnen hierdoor tips en tricks worden gegeven hoe zij aan hun gezondheid kunnen werken en dit kan een positief effect hebben op het terugdringen van het ziekteverzuim.

Toon interesse in je werknemer

Ziekteverzuim kan een onderwerp zijn dat lastig te behandelen is. Het kan namelijk betrekking hebben op een privésituatie van een medewerker, waardoor niet iedereen hier misschien even graag over spreekt. Om het ziekteverzuim terug te dringen, kan het echter goed zijn om ziekteverzuim meer bespreekbaar te maken. Het is een aanrader om hierbij interesse te tonen in je werknemer. Vraag de persoon bijvoorbeeld naar of je iets voor hem/haar kunt doen en of deze persoon het nog naar zijn/haar zin heeft op de werkvloer. Door interesse te tonen wordt het vertrouwen tussen werkgever en werknemer groter en dit kan een positief effect hebben.

Een prettige werksfeer realiseren

Een andere tip om het ziekteverzuim binnen je bedrijf terug te dringen, is het realiseren van een prettige werksfeer. Hoe fijner de werksfeer is op de werkplek, hoe groter de kans is dat werknemers het hier leuk vinden. En hoe leuker zij het op werk vinden, hoe kleiner de kans is op ziekteverzuim. Vraag werknemers ook vooral regelmatig om input, zodat jij samen met je werknemers de ideale werksfeer kunt creëren. Werk hier echt aan, want het speelt een grote rol in het terugdringen van ziekteverzuim binnen jouw organisatie.

Het is zeker mogelijk om ziekteverzuim terug te dringen. Deze tips hierboven kunnen je daarbij wellicht al een eindje op weg helpen. Doe er alles aan om de gezondheid van je werknemers te stimuleren. Gezonde werknemers betekent namelijk minder ziekteverzuim in je bedrijf!

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie

Afbeelding
Paarden staan te trappelen voor kortebaan in Zwanenburg Algemeen 24 jun, 12:48
Afbeelding
Jaarmarkt Geuzenveld is terug Algemeen 23 jun, 14:47
Afbeelding
Ultrafijnstof vliegtuigen mogelijk toch invloed op gezondheid omwonenden Schiphol Algemeen 23 jun, 14:47
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
Hello again: een musical in tien affaires Algemeen 23 jun, 08:33
Afbeelding
Haarlemmermeer in de top 3 voor woningbeleggers Algemeen 22 jun, 12:14
Afbeelding
Football & Culture Festival met sport en cultuur Algemeen 21 jun, 19:13
Afbeelding
‘Hitklup at the Movies’, live in Paradiso Algemeen 21 jun, 06:55
Afbeelding
Kunstroute voert fietser langs pareltjes van Sloterdijk naar Spaarnwoude Park Algemeen 20 jun, 16:51
Afbeelding
Haarlemmermeer haalt lange wachttijden aanvraag paspoort in Algemeen 20 jun, 13:03
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun, 17:00
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Nog twee zomerconcerten in Broedplaats BOGOTÁ Algemeen 17 jun, 11:05
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlemmermeer

Op Rodi Haarlemmermeer volg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer. Rodi Haarlemmermeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlemmermeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer in je mailbox.